De 24 solkremene får et såkalt «rødt, surt fjes» av Forbrukerrådet.

14 av kremene er ment for barn. Bare fem får smilefjes på alle testkriterier.

– Det er spesielt uheldig at solkremer ment for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Verstingene er bestselgerkremer fra Nivea – Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play. Begge får såkalte surt fjes på alle testkriteriene, noe som betyr at de inneholder både hormonforstyrrende stoffer, allergiframkallende stoffer og kjemikalier i nanoform. Sistnevnte brukes i kosmetikk og en rekke andre forbrukerprodukter uten at man vet nok om mulige skadelige helseeffekter, ifølge Forbrukerrådet.

– Det er grunn til å være skeptisk til både hormonforstyrrende stoffer, enkelte parfymestoffer og kjemikalier i nanoform i solkrem. Det finnes for lite kunnskap om hvor trygt det er å spraye eller smøre dette på huden, sier Flesland.

Hun oppfordrer forbrukere til å velge de elleve solkremene som får smilefjes i testen.

 

Les også: Nå vokser landets gjeld enda raskere enn under depresjonen

Erna Solberg på shippingmesse: Dette er Norges tre store fordeler

Svenskene stanser hurtigtog mellom Stockholm og Oslo

- Nå må vi legge grunnlaget for oppturen som kommer senere(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.