Klokken 11 idag legger eiendomemeglerbransjen frem den landsomfattende bruktboligboligstatistikken for mai.

DNB Markets venter en sesongjustert vekst på 0,4 prosent fra april til mai, og en tolvmånedersvekst på 8,1 prosent.

- Norges Bank har ikke noe mål for boligprisveksten, men denne har likevel betydning for rentesettingen, gjennom virkning på gjeld, forbruk og boligbygging. Dersom boligprisveksten skulle tilta - hvilket vi altså ikke venter - styrkes argumentene for å utsette neste rentekutt, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i dagens morgenrapport.

 

Sesongkorrigerte boligpriser i parentes. Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med  april-statistikken. Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no

I april viste statistikken av boligprisene hadde steget sesongjustert med 0,5 prosent, etter en vekst på 0,1 prosent i mars. Målt i forhold til samme periode i fjor steg boligprisene med 7,9 prosent i april, uendret fra mars og ned fra 8,7 prosent i februar.

I dagens morgenrapport påpeker Handelsbanken Capital Markets at Norges Bank har lagt til grunn en forventning om at boligprisveksten i snitt skulle være på 8,6 prosent i 1. kvartal, mens den faktisk ble på 8,4 prosent.

Dermed ser det også i andre kvartal ut til at prisveksten er på den svake siden av hva Norges Bank har lagt til grunn. Mens Norges Bank venter at årsveksten i snitt skal være på 8,4 prosent i andre kvartal, ble den på 7,9 prosent i april.

- Boligprisveksten må dermed ta seg vesentlig opp i mai og juni for å treffe Norges Banks estimat. For at boligprisveksten år/år skal bli på 8,4 prosent i mai, må månedsveksten sesongjustert ta seg opp til 0,7 prosent. Men så langt i år ser det heller ut til at boligprisveksten er i ferd med å avta, og det raskere enn Norges Bank har lagt til grunn, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten.

 Ser man på Rogaland, som er blant regionene som har blitt truffet tidligst av oljebremsen, er boligprisutviklingen nå i beste fall flat, påpeker sjeføkonomen.

- Dersom boligprisene faller enda lenger under Norges Banks prognose i mai, burde det bety at Norges Bank får roet nervene noe med tanke på eventuell ny oppbygging av finansiell ustabilitet. Og dermed skulle ikke robusthetshensyn kunne hindre rentekutt i juni, skriver Due-Andresen.

Sjekk boligtallene først på DN.no - klokken 11!

 

Les mer om bolig:
Her er det muligheter for et boligkupp
  Betaler dyrt for labert boligmarked
Her betaler du 6000 ekstra for én million kroner
- Ikke overraskende at prisene flater ut
Foreslår forsikring mot boligprisfall
Dupp for nye boliger
Sprik i boligstatistikkene: - Avvikene er betydelige 
  - Vedvarende høye boligpriser i Oslo
  Lynraske boligsalg i Oslo og Bergen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.