- Prisveksten på brukte boliger har vært mye høyere enn prisveksten på nybygg. Dersom man sammenligner nytt med brukt etter å ha vært med i budrunder, ser en at i enkelte tilfeller prisnivået på brukte boliger har tatt igjen prisen på en nyoppført bolig, sier leder for nybygg i Oslo, Asker og Bærum Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom.

- Prisnivået på brukte boliger har galoppert, sier han.

I en fersk kvartalsrapport fra DNB Eiendom viser det seg at prisgapet mellom nytt og brukt i gjennomsnitt har blitt ti prosent mindre siden første kvartal. En ny leilighet koster i snitt 17 prosent mer enn en brukt i Oslo. For alle typer boliger er forskjellen 19 prosent.

- Nybyggmarkedet vinner på det. Når boligprisveksten på brukt er såpass sterk, så blir det mer lønnsomt å kjøpe nybygg. De fleste nybygg selges til faste priser, uten galopperende budrunder, understreker Skjelvan.

Høy etterspørsel

Han peker på at mange vil strekke seg langt i en budrunde, da de ser det som viktig å få komme seg inn på markedet.

- En brukt bolig som tilsynelatende ser ut som har god pris, blir veldig dyr etter en budrunde sammenlignet med nybygg, sier Skjelvan.

«Normalt stilner boligmarkedet i hovedstadområdet når vi nærmer oss fellesferien. Så er ikke tilfelle i år.», heter det i kvartalsrapporten.

I Oslo er etterspørselen etter bolig fortsatt ekstremt høy - høyere enn tilbudet. I juni hadde DNB Eiendom i gjennomsnitt 19 interessenter per bolig.

Ifjor på samme tid hadde meglerkjeden elleve interessenter per bolig. Også i nyboligmarkedet er det høy aktivitet, ifølge Skjelvan.

- Vi opplever at nye prosjekter som lanseres blir absorbert godt i markedet og mange setter pris på å velge seg ut en leilighet til faste priser enn å delta i stressende budrunder. Leilighetene går forholdsvis raskt unna, sier han.

Bygges for lite

Skjelvan understreker at det fortsatt bygges for få nye boliger i Oslo.

- Det har vært etterslep i lang tid nå, det er mye av grunnen til prispresset, sier han.

DNB Eiendom venter rekordhøye besøkstall på visninger i sommer. Ifølge Skjelvan ventes også nyboligmarkedet å fortsette i høy aktivitet resten av året.

- Andre halvår ser minst like godt ut som første halvår. Det er en kjempefordel for nybyggmarkedet at prisene på brukt nærmer seg nytt. Det er et solid alternativ til en boligkjøper når en betaler nesten samme pris for noe splitter nytt som for brukt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Dette er selskapene Forbrukerrådet får flest klager på

Dagligvareforsyningen stopper opp i Hellas

- Glem Hellas for en dag

Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert: