- Normalt er det slik at prisene topper en gang i tredje kvartal, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen til DN.

Han er én av økonomene DN har snakket med, som er uenig med administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge i at prisveksten i Norge nå har nådd toppen i 2015.

- Det meste er nok tatt ut for i år, uttalte Dreyer til Finansavisen etter at Statistisk sentralbyrå denne uken meldte om 1,2 prosent prisvekst fra årets første kvartal til årets andre.

På årsbasis er boligprisene opp 6,6 prosent.

Andreassen har estimert en boligprisoppgang på seks prosent i 2015. Han venter at prisene skal noe videre opp, og først falle tilbake i slutten av året.

Tror på videre vekst

DN har skrevet om god fart i markedet, til tross for sommerferien. I forrige uke ble for eksempel en leilighet i Oslo solgt 800.000 kroner over prisantydning. Det koker også utenfor oslogryta, og blant annet gikk en enebolig på Hadeland 850.000 kroner over prisantydning.

Heller ikke sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse tror pristoppen er nådd i Norge.

- Selv om prisene flater ut i løpet av året, er det ikke slik at boligmarkedet har kjølnet ned. Dette er normale sesongvariasjoner, sier Bjørnstad.

Han tror på en liten prisøkning i løpet av de neste månedene.

- Det er ikke noe som tilsier at prisene blir lavere i tredje kvartal, mener sjeføkonomen.

Vinterfall

Andreassen i Eika regner videre med at boligprisene bunner ut i desember. Dette er riktignok ikke en unormal utvikling, understreker han.

- Grunnen til at desemberprisene blir lave, er at man selger det som ikke har blir solgt ellers i løpet av året.

Med andre ord har nordmenn på boligjakt gode muligheter for å finne objekter til «redusert» pris hvis de venter. Men da risikerer de samtidig at de mest attraktive boligene allerede er solgt.

- Da selges det som er blitt liggende siden sommeren, sier Andreassen.

Taktisk boligjakt

Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er ikke i tvil om at kjøpere og selgere kan dra nytte av de sesongmessige variasjonene i boligmarkedet.

Prisene stiger normalt i januar og etter fellesferien i juli - av to årsaker, påpeker han:

  • Kjøperne er i overtall
  • Selgere bruker mye tid på å få boligen ut i markedet etter ferien

- Kjøpere kan vente til det er mye boliger i markedet og konkurransen om prosjektene er mindre. Selgerne kan på sin side forberede salg tidligere, slik at boligen kan legges ut i markedet like etter ferien.

For eneboliger er sesongmønsteret enda tydeligere enn for leiligheter, ifølge Bjørnstad. Sjeføkonomen har følgende råd til dem som skal selge.

- Du må vende deg av med tanken om å måtte selge til våren - når blomstene står i flor og hagen ser pen ut. Utnytt at det også er et overtall av kjøpere gjennom vinteren, tipser han.

- Vekstfasen har avtatt

Professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøgskole (NHH) er enig med Andreassen og Bjørnstad i at prisene sannsynligvis først topper seg i løpet av de neste månedene.

Han spør seg likevel om hvorvidt boligmarkedet er i ferd med å snu.

- Det er vanlig at prisene stiger veldig på høsten og avtar utover mot vinteren. Men nå har den sterke vekstfasen avtatt. Boligmarkedet er avhengig av oljeprisen, og den er lav og fortsatt på vei ned, mener Grytten.

Han tror boligmarkedet vil komme til å skyte fart igjen dersom oljeprisen snur. Enn så lenge gir oljeprisen derimot makroøkonomisk negative impulser som er med på å bringe boligprisene mer ned enn opp, tror NHH-professoren.

Les også: Økonomer: Dette spørsmålet vil dukke opp flere ganger fremover

Norsk handelsbalanse skuffer

Åtte av ti frykter ikke å havne i gjeldsfelle

 

Se også:

- Det buldrer og braker og man blir presset tilbake i stolen:

- Det buldrer og braker og man blir presset tilbake i stolen
Ikke rart DNs bilanmelder synes dette er verdens beste bil.
03:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.