Etterspørselen etter boliglån øker, viser Norges Banks utlånsundersøkelse torsdag.

- Jeg er overrasket over at den øker så mye, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til DN.

Siste utgave av undersøkelsen Meglerinnsikt bekrefter utviklingen. Geving mener det er alarmerende.

- Selv om det er store regionale forskjeller i boligprisutviklingen, ser vi en klar økning i etterspørselen etter lån over hele landet. Det er ikke bærekraftig, sier han.

- Brenselet er styringsrenten

Det siste året har norske boligpriser steget med 6,6 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Ifølge Geving fyres boligprisene - og dermed låneetterspørselen - opp av et lavt rentenivå.

Meglertoppen tror folk tar høyde for at rentenivået skal holde seg flere år fremover. Det finnes det ingen garanti for, minner han om.

- Vi fortsetter å fyre, og brenselet er styringsrenten. Så lenge vi har kjøpekraft, vil vi fortsette å ta opp lån og boligprisene vil stige, sier han.

For rundt to uker siden viste tall fra SSB at norske husholdningers gjeldsvekst er åtte ganger større enn lønnsveksten. Geving ser stor grunn til bekymring.

- Jeg er bekymret for det voksende misligholdet på forholdet mellom inntekt og gjeldsopptak. Den dagen ledigheten stiger, er det en klar risiko for tilbakeslag, sier Geving.

Bankene strammer til

Bankene rapporterte om en uendret kredittpraksis i andre kvartal. Imidlertid varsler bankene at kredittpraksisen overfor husholdningene skal bli strammere i tredje kvartal.

- Vi er i begynnelsen av en nedkjøling i norsk økonomi. Risikoen for tap har økt for bankene. Da er det ikke så rart at bankene setter på bremsene, sier Øystein Dørum i DNB Markets.

Geving mener på at det er på høy tide. Samtidig er han usikker på effekten av nye lånekrav, som virker fra 1. juli. Han frykter det kun er de unge som rammes.

I utlånsundersøkelsen til Norges Bank kommer det frem at kredittpraksisen i hovedsak skal bli strengere for førstehjemslån.

- Låneforskriften fra regjeringen er begrenset til de mest sårbare. Veldig mye av volumøkningen er også fra de med en solid økonomi som vil investere i boligmarkedet. Da er det ikke sikkert den forskriften har riktig virkning, mener han.

«Grisebillig å låne penger»

Dørum i DNB Markets peker på at innstrammingene fra regjeringen isolert sett vil bidra til en lavere boligprisvekst - og kanskje til og med et fall i prisene.

- Det er mye som peker i retning av at boligprisveksten vil bli lavere fremover. Vi har forventninger om et forsiktig fall i tiden som kommer, sier han.

Men også Dørum peker på at de lave rentene på den annen side øker lånelysten blant folk.

- Vi har en boliglånsrente langt nede på to-tallet. Trekker du fra prisstigning og skatt, har du en realrente etter skatt på minus én, sier han.

Ifølge Dørum velger flere å plassere pengene i bolig på grunn av lave innskuddsrenter og at aksjemarkedet ikke frister alle.

- Derfor er det ikke sikkert at vi kommer til å se at boligprisene avtar, som følge av at det fortsatt er grisebillig å låne penger, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

75 millioner til eks-Skagen-forvalter

Bjørn Kjos: - Kommer til å bli heftigere og heftigere

Kristian Røkke blir Akastor-sjef

Se DNTV: Slik lokker de unge til å spare

Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert: