Dagens Næringsliv har tidligere omtalt mattrenden der folk prøver å leve av maten andre kaster. De kaller seg «friganere».

Les: Ekte junkfood

Eivind Haarseth Olsen (31) har vært friganer i ett år.  Med Asker og Bærum Budstikke på slep, dro han ut i nattemørket for å dokumentere hvor enkelt det er å finne prima mat som andre har kastet.

– Det er null problem å leve av dette. Vi finner alltid mat. Alt jeg trengte å kjøpe en måned var 18 egg og to pakker Bremykt, sier Haarseth Olsen til Asker og Bærum Budstikke torsdag.

Vi kaster 46 kilo mat hver
Det er først og fremst utenfor dagligvareforretningene det er lett å finne store mengder god mat som butikkene har tenkt å la gå på søppelfyllingen. På turen med avisen bugner det av frukt og grønt, skinke, syltetøy, nektariner og Kinderegg.

Hvert år kastes det i snitt 46 kilo mat per innbygger i Norge. Ifølge Budstikka kastes det nesten dobbelt så mye i Asker.

– Det er helt forferdelig at så mye mat kastes, sier Haarseth Olsen - som i likhet med andre friganere ikke gjør dette for å spare penger, men som en markering mot sløsingen.

Butikkene lar folk «stjele»
Kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen sier de ikke vil foreta seg noe for å hindre at folk «rapper» mat som skal kastes.

– Vi ønsker selvsagt minst mulig matsvinn, og butikkene våre ønsker ikke å kaste mer enn det de ikke kan selge. Når det likevel kastes mat, legger vi ikke mye energi i at noen kommer og forsyner seg, sier hun til Budstikka.no.

At maten som stort sett ender på dynga kunne mettet mange munner er det ingen tvil om. Eivind Haarseth Olsen (31) gikk opp fem kilo den måneden han bare kjøpte 18 egg og to pakker smør, forteller han til avisen.

Les også på DN.no i dag:

Thina Saltvedt: - Aldri hatt ferie mer enn to uker

- Det er som om vi skulle skrevet Woods of Norway

Tømmes for boliger dnPlus  (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.