- Om jeg hadde beholdt jobben så ville jeg ikke vært så bekymret, men om jeg ikke klarer å finne ny jobb vil situasjonen bli kritisk på sikt for oss, sier Magnus Bendixen (28).

Han er utdannet ingeniør, med en bachelor i mekatronikk ved Universitetet i Agder. Bendixen jobber som prosjektingeniør i National Oilwell Varco (NOV) i Kristiansand, men fikk i forrige uke beskjed om at han vil bli sagt opp.

- Jeg har ikke realistiske forhåpninger om ny jobb i denne bransjen, sier han.

Bendixen har sammen med samboeren sin et boliglån på 3,07 millioner kroner, med en rente på 2,65 prosent.

- Vi lånte så vi hadde grei økonomi og tok høyde for at en renteøkning på fem prosent skulle gå greit, sier han.

Unge mest påvirket

Nå, som Bendixen har mistet jobben, er han imidlertid mer bekymret.

- En renteheving til syv prosent vil i praksis gjøre at vi ikke får nok penger til å betjene lånet. Vi har heldigvis BSU-midler stående og kan leve en liten stund på det, men i praksis er vår økonomiske bærekraft over, sier han.

- Ved vedvarende mangel på ny jobb er vel salg av huset en av mulighetene, med potensielt store tap, legger Bendixen til.

En fersk undersøkelse viser at nordmenn under 30 år er mest bekymret når det gjelder troen på egen økonomi.

Seks av ti under 30 år svarer at de enten ikke vil klare en renteøkning til syv prosent uten en betydelig reduksjon i forbruket, eller at de ikke vet om de vil klare det.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion for KLP-Banken.

Blant nordmenn i alle aldre svarer derimot seks av ti at de ville tålt en renteøkning til syv prosent, uten å redusere forbruket.

- Undersøkelsen viser at unge i etableringsfasen i større grad vil bli påvirket av en renteøkning, sier administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP-Banken.

Bør ikke fristes

Andersen i KLP mener unge ikke bør fristes til å låne mer enn de faktisk trenger, selv om rentene er lave.

- Har du i tillegg valgt avdragsfrihet får du dobbel smell når renten stiger og du må begynne å betale avdrag, sier Andersen.

Ifølge ham biter et rentehopp mer nå enn det har gjort tidligere.

- For gjeldsbelastningen på den enkelte er større enn tidligere. Økt rente vil gi et større utslag for den som har stort boliglån, sier Andersen.

Banksjefen peker på at bankene har en viktig rolle når det gjelder å veilede de unge kundene når de skal inn i boligmarkedet. Men han synes at bankene allerede har strenge nok regler for låneutmåling.

- Vi tar hensyn til sikkerhet, belåningsgrad og betjeningsevne, understreker Andersen.

Tror ikke på høyere rente

Imidlertid tror verken Bendixen eller KLP-sjefen at rentene blir hevet med det første.

- Det er en trøst oppe i alt dette. Likevel vet man aldri, så jeg frykter det likevel. Om det skjer vil det vil få store konsekvenser for oss og de som er i lignende situasjoner, sier Bendixen.

Han er usikker på hva han skal gjøre etter sin siste arbeidsdag i NOV, den 31. desember i år.

Helst ville han tatt mer utdannelse, eventuelt blitt lærer. Men på grunn av den økonomiske situasjonen, samt to barn, vil ikke det bli aktuelt.

- Jeg må nok utvide horisonten min. Kanskje gjøre noe innenfor bygg og anlegg eller salg, sier Bendixen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Torstein (55) fikk ny jobb på rappen - men i snitt må de over 50 bruke to måneder mer enn 45-åringer før jobbjakten lykkes

Oljesmellen gir betalingstrøbbel

- Du sitter ganske trygt i jobben din etter 10 år, men du kan ikke stoppe opp for det

Se DNTV: Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen
Reisende på Oslo lufthavn med klar oppfordring til andre: - Ta det med ro!
01:49
Publisert: