- Det er fryktelig svakt, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets om kronens nivåer torsdag ettermiddag.

Norges Bank besluttet overraskende å kutte styringsrenten til 0,75 prosent, noe som umiddelbart ga kronen en smell.

  • Før rentebeslutningen ble offentliggjort torsdag kostet en euro 9,28 kroner. I skrivende stund må du ut med 9,48 kroner for en euro
  • En dollar kostet 8,25 kroner før klokken 10.00, mens du i skrivende stund må betale 8,42 kroner for en dollar
  • Torsdag ble dessuten svenske kroner mer verdt enn norske. Nå koster 100 svenske kroner mer enn 100 norske. Dette har ikke skjedd siden år 2000

Bernhardsen viser til importveid kursindeks (I44) som måler den norske kronen mot 44 av valutakursene til Norges viktigste handelspartnere.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)
Torsdag ettermiddag viser denne indeksen en verdi på 107,35.

- I44 startet i 1999. Vi har ikke vært på svakere nivåer enn det vi er nå. Vi har noe av den aller svakeste kronen vi har sett i nyere tid, sier analytikeren.

Med andre ord vil høstferien bli dyr for nordmenn som planlegger å reise til utlandet.

- Om du ikke allerede har vekslet til utenlandske valuta, blir selvfølgelig ferien dyrere – for alle de tradisjonelle reisemålene, sier sjefstrateg Erica

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.
Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB. (Foto: Charlotte Wiig.)
Blomgren i SEB, og forklarer hvorfor:

- Dagens rentebeslutning var veldig overraskende for markedet, både fordi rentekuttet kom allerede i dag, og fordi utsiktene for styringsrenten lenger frem i tid er blitt nedrevidert, sier Blomgren.

Tror på svak krone lenge

Sentralbanksjef Øystein Olsen gjorde det klart torsdag at Norges Bank vurderer enda et kutt, det gjør sannsynligheten større for at kronen vil forbli svak.

Blomgren tror kronen vil bli liggende på de svake nivåene en god stund.

- Valutaene i dag drives i stor grad av sentralbankene. En så myk pengepolitikk som Norges Bank presenterer i dag i kombinasjonen med sannsynligheten for et kutt til, vil holde kronen svak i hvert fall ut året, anslår Blomgren.

Hun legger til at kronen mest sannsynlig fortsatt vil være svak under neste års påskeferie, sett i et historisk perspektiv.

- Men den vil nok ha hentet seg inn noe da.

Gunstig for økonomien

Harryhandelen i Sverige vil heller ikke være like «lønnsom» for handlelystne nordmenn fremover.

- Nå er en svensk krone verdt mer enn en norsk. Så du vil ikke få noen positiv valutaeffekt av å reise til Sverige, heller det motsatte. Men kostnadsnivået er lavere i Sverige da, påpeker sjefstrategen.

Bernhardsen i Nordea viser imidlertid til at Norges Bank ønsker å ha en svak valuta.

- Det å ha en svak krone er gunstig for økonomien. Blant annet ved at du og jeg velger å feriere i hjemlandet, i stedet for å dra til Hellas eller Spania, understreker han.

Følg alle valutakursene her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Vegvesenet vil ha utslippssvar fra Tyskland

Tysk avis: Audi- og Porsche-topper må gå

Bredt fall for tyske bil-aksjer

Se DNTV: - Carl I. Hagen gikk fra günder til synder

- Carl I. Hagen gikk fra günder til synder
Lokale Frp-topper mener partiledelsen skremte egne velgere, ifølge en DN-underseøkelse. DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim kommenterer undersøkelsen på TV 2.
06:48
Publisert: