Etter at Norges Bank kuttet styringsrenten torsdag ble det satt i gang en kamp mellom bankene om å kutte boliglånsrentene.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) synes ikke bankenes rentekamp er overraskende, men er bekymret for konsekvensene det vil få i boligmarkedet.

- Det som skjer da er at man stimulerer den boligoptimismen som er i deler av landet. Typisk i Oslo, hvor det er veldig sterk press i boligmarkedet, sier han til DN.

- Det vil med all sannsynlighet gjøre at folk fortsetter å gire i boliglånene sine. Vi har allerede en rekordhøy gjeldsbelastning. Bekymringen er at det vil føre til ytterligere boligprispress over tid, legger han til.

Geving peker på at han skulle ønske at rentekuttet ikke hadde hatt så stor effekt på boligmarkedet som det faktisk har.

Fyrer opp boligmarkedet

Geving tror imidlertid det vil bli en roligere periode i markedet nå frem mot jul. Men sett over tid er han ikke i tvil:

- Det er all grunn til å tro at dette setter ytterligere fart i boligmarkedet, understreker han.

Boligprisene i de store byene, bortsett fra i Stavanger, har i løpet av det siste året skutt fart. På ett år har boligprisene i Oslo steget med 12,2 prosent, viser Eiendom Norges siste boligprisstatistikk.

Geving mener prisene i byene allerede er i «overkant av høye», og at dette er en risiko.

Risiko

Det siste året er det mange tusen mennesker som har mistet jobben i oljebransjen. Bare denne uken har flere store bedrifter varslet kutt.

- Risikoen er hvis arbeidsledigheten vi ser på vestlandet, særlig i Stavanger-regionen, begynner å smitte for alvor til andre deler av landet. I Oslo-området er det de som jobber innenfor oljeserviceindustrien som rammes, sier han, og legger til:

- Hvis dette får smitteeffekter til andre deler av næringslivet, og du får en økning i arbeidsledigheten, kan det føre til at folk må selge.

Dersom mange ønsker å selge samtidig, må de ned i pris.

- Vi risikerer å få et raskt omslag i boligmarkedet og et fall i boligprisene. Det er både realøkonomisk og påvirket av psykologi. Det er farlig, understreker Geving.

Svak økonomisk vekst veier tyngre

Flere økonomer pekte i forkant av rentemøtet på at den stadig voksende boligprisveksten var en faktor sentralbanken måtte ta hensyn til, og som talte i mot et kutt. 

Sentralbanksjef Øystein Olsen pekte på den sterke veksten i boligprisene da han la frem begrunnelsen for rentebeslutningen torsdag, men viste til at vekstutsiktene for norsk økonomi veide tyngre enn dette.

Til TDN Finans sier Olsen at de store regionale forskjellene i boligmarkedet gjør bekymringene mindre.

- Vi er en sentralbank som først og fremst ser på utviklingstrekk for landet samlet sett. Det er ikke lenger slik at boligprisene stiger overalt, de faller i Stavanger. Hvis bildet blir litt vanskelig fremover kan det være et tidlig tegn på en avdemping andre steder også, sier han til TDN Finans.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mente derimot at avgjørelsen var «helt feil».

- De omstillingene hjelpes ikke av å fyre opp privat forbuk og boligmarkedet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Se, så dyr svenskekronen er blitt

Schibsted vurderer storsammenslåing

- Jeg stusser over det. Jeg stusser over at de reagerte så fort