Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste mandag at prisene falt med 0,9 prosent i september. I Oslo falt prisene med 0,6 prosent.

Markedet for små, sentrumsnære leiligheter i Oslo har imidlertid ikke roet seg, ifølge eiendomsmeglerfullmektig Joachim S. Jullum i iHus.

- Vi opplever absolutt et «hett» høstmarked, sier han til DN.

«Visning avlyst, leiligheten er solgt»

Onsdag ettermiddag, etter en privat visning, ble en ett-roms leilighet han solgte i Søndre Gate på Grünerløkka kuppet.

Leiligheten på 20 kvadratmeter, hadde en prisantydning på 1,75 millioner kroner inkludert fellesgjeld. Den ble solgt for 1,80 millioner kroner.

Dette tilsvarer en kvadratmeterpris på 90.000 kroner, nesten 40.000 kroner mer enn gjennomsnittlig kvadratmeterpris i området.

- Vi opplever at det er stor etterspørsel etter små, sentrumsnære leiligheter. Det er flere som forsøker å kuppe disse leilighetene før visning, sier Jullum.

DN skrev også tidligere denne uken om en leilighet ved Pilestredet Park i Oslo som ble kuppet.

Gå ned på krav

Også eiendomsmegler Helene Molle i Aktiv peker på at etterspørselen etter små leiligheter fortsatt er stor i Oslo.

- Jeg merker her at det er mindre krav for standard, og kanskje også adresse, enn på større boliger. Mange er villige til å gå ned på kravene for å kunne komme seg inn på boligmarkedet, sier hun.

Dersom en leilighet har noe spesielt ved seg opplever Molle at folk prøver seg på kupping.

- Enten om de er spesielt strøkne og skiller seg positivt ut i mengden. Eller om de er helt i den andre skalaen, et totalt oppussingsobjekt, sier hun.

«Utelukkende befengt med risiko»

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) peker på at de også får tilbakemeldinger om at kupping av små, sentrumsnære leiligheter stadig er et problem.

- Dette er den type leiligheter som mange kan by på og har lyst på. De er innenfor rekkevidde rent økonomisk og det er populært å bo sentralt, sier han til DN.

Nef sendte før sommeren inn forslag til nye grep for å hindre kupping til Justisdepartementet. Forslaget ligger oppe til høring i justiskomiteen på Stortinget.

- Vi er helt tydelige på at kupping er utelukkende befengt med risiko, og noe vi på det sterkeste fraråder, sier Geving.

I tillegg jobber Nef sammen med Eiendom Norge, Forbrukerrådet og Advokatforeningen for å lage en fellesinformasjon til selgere for å opplyse om ulempene og risikoen ved kupping.

Ulemper

Geving viser til flere ulemper kupping medfører.

- Når selger aksepterer et bud utenfor den ordinære budrunden, vil en aldri få svar på om markedet var villig til å gi mer. Under alle normale omstendigheter vil man få mer gjennom ordinær budrunde, hvis det er flere interessenter, sier han.

Leiligheter som forsøkes kuppet, er som regel leiligheter det er flere interessenter til.

- Det er også en større risiko for at man ikke får sjekket ut kjøpers betalingsevne. Man kan ikke la seg bistå av megler når man går utenfor fristen og budrunden, sier Geving.

- Risikoen er også større for at det oppstår krangel i etterkant, fordi kjøper går rett på selger. Da vil man kanskje heller overse viktige ting ved objektet, understreker Nef-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Egmont-redaktør ble årets talent

Solgte elbiler for 2,5 milliarder i Norge

Nå er hele effekten av rentekuttet borte

Se DNTV: Fra null til hundre på 1,7 sekunder

Fra null til hundre på 1.7 sekunder
AMZ's Fluela er en bil bygget av studenter, og tar rotta på bensinbilene.
02:05
Publisert: