Torsdag la Norges Bank frem sin kvartalsvise utlånsundersøkelse.

Bankene rapporterer om noe lavere etterspørsel fra husholdningene i tredje kvartal i år, mens det på forhånd var ventet omtrent uendret etterspørsel.

Kredittpraksisen overfor husholdningene har imidlertid blitt strammere i tredje kvartal, opplyser Norges Bank. Det har altså blitt vanskeligere å få boliglån.

Bankene rapporterte at de strammet inn på kravene til maksimal gjeld i forhold til inntekt, maksimal gjeld i forhold til boligens verdi og avdragsfrihet i tredje kvartal.

Bankene venter ingen endring av utlånspraksisen i fjerde kvartal.

- Flere ting kan ha bidratt til endringer i bankenes utlånspraksis: regjeringens nye krav til forsvarlig utlånspraksis til husholdningene, høyere kapitaldekningskrav og svakere vekstutsikter, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Strengere utlånspraksis for bedrifter

Etterspørselen etter lån fra bedrifter var omtrent uendret i tredje kvartal, mens det på forhånd var ventet en lavere etterspørsel. Bankene venter nå lavere låneetterspørsel fra bedriftene i fjerde kvartal.

Kredittpraksisen overfor bedrifter var uendret i tredje kvartal, men ventes å bli strammere i fjerde kvartal.

Bankene peker særlig på at hensynet til kapitaldekning trekker i retning av strengere kredittpraksis, opplyser sentralbanken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Millionkontrakt til Aibel på Sverdrup-feltet

– Nå starter kampen om de digitale bankkundene

Norge ber Russland forklare seg om Syria-asylanter

Se DNTV: Slik fungerer Apple Watch

Slik fungerer Apple Watch
En kort gjennomgang av noen funksjoner.
02:57
Publisert: