Det er åtte år siden DN sist testet Hotel Norge i Bergen, ga det 19 av 30 mulige poeng, påpekte forfall og etterlyste renovering.

Siden da har Rezidor-hotellet rast nedover listen over byens beste hoteller på nettstedet Tripadvisor, der gjestene selv legger inn sine anmeldelser. Det ligger nå på 30. plass av 43 hoteller i regionen. Av 907 anmeldelser mener nær 30 prosent hotellet er langt under pari. 83 mener det er forferdelig. «Jeg vil heller bo i telt», skriver en. En fransk anmelder karakteriserer sommerens besøk som sitt aller verste hotellmareritt.

Kan det virkelig være så ille?

For denne testeren starter oppholdet ved Torgallmenningen helt all right. Det er tidlig på formiddagen og normalt er det ikke innsjekk før etter klokken 15, forklarer den hyggelige om enn noe reserverte resepsjonisten. Han tilbyr seg ikke å ringe hvis rommet er klart tidligere. På oppfordring noterer han litt motvillig nummeret og ringer også en drøy time senere.

Tilbake i resepsjonen kommer den første overraskelsen: Hotellet krever å få reservere 500 kroner ut over romprisen på kredittkortet. Man stoler tydeligvis ikke på at gjesten vil gjøre opp for voksenfilm eller minibar.

En gammel heis med sprukket speil tar oss opp til åttende etasje. Her lukter det sur, gammel røyk og matos. Tepper og vegger er merket av tidens tann. Rommet er like slitt. Man får en følelse av å gå 20–30 år tilbake i tid – med mørke trepaneler og dører og et heller guffent teppe. I taket blinker et defekt lysrør. Det får resepsjonen beskjed om, men det går flere timer før lysrøret skiftes.

Hotelltest av Radisson Blu Hotel Norge
Legendariske Hotel Norge i Bergen skal totalrenoveres neste høst. Før det er gjort, bør man styre unna.
00:40
Publisert:

Det trekker fra vinduene. På platået utenfor er malingen sprukket opp til det ugjenkjennelige. I taket er det er store skjolder – kanskje fra en vannlekkasje. Vasken på badet er nesten tett. Det tar over tre minutter å tømme den.

Rommet på Hotel Norge er slitt og mørkt. Forfallet er til å ta og føle på.
Rommet på Hotel Norge er slitt og mørkt. Forfallet er til å ta og føle på. (Foto: Dagens N¾ringsliv)
I resepsjonen i Hotel Norge skorter det litt på serviceinnstillingen.
I resepsjonen i Hotel Norge skorter det litt på serviceinnstillingen. (Foto: Dagens Næringsliv)
Det er forfall hvor enn en snur seg. Inntrykket bedres ikke når renholdet sjekkes. Det er massivt med støv på billedramme, over badedøren og langs gulvlister. Under radiatoren har det neppe vært tørket støv på flere måneder. Under sengen ligger en plastpose og en bit av en nøttepose.

Det striregner ute. Det er ikke paraply på rommet, og det er heller ingen å låne i resepsjonen.

– Men du kan få kjøpe en. For 100 kroner, sier resepsjonisten.

Litt senere svarer en annen resepsjonist nei på spørsmålet om hotellet låner ut mobilladere. Har det gått hotelledelsen hus forbi at utlån av paraplyer og ladere i dag er en del av basistilbudet på et firestjernershotell?

Neste morgen er det frokost i smekkfulle Ole Bull Restaurant. Personalet rydder raskt forlatte bord og redder en toer i samlekarakter for service. Utvalget av pålegg, frokostblandinger og frukt er upåklagelig. Varmrettene er mindre appetittvekkende, med smakløs eggerøre og «stekt» champignon, som i realitetene er kokt og bader i sitt noe slimete vann. De fleste rettene er merket, men denne testeren finner ingen økologiske påleggssorter.

Juicen på automaten er fra konsentrat og smaker lite. Det gjør kaffen også. I sum en hotellfrokost helt på det jevne.

Tidligere gjesters søppel ligger igjen under sengen på hotellrommet.
Tidligere gjesters søppel ligger igjen under sengen på hotellrommet. (Foto: Dagens Næringsliv)
Støv på bilder, langs gulvlister, over badedøren og under radiatoren.
Støv på bilder, langs gulvlister, over badedøren og under radiatoren. (Foto: Dagens Næringsliv)
Etter frokosten frister Hamam Spa som Rezidor-kjeden skryter av på sine hjemmesider. Veien dit går via en illeluktende nattklubb med et gulv innsauset i øl. I den tomme spa-resepsjonen møtes gjestene av et oppslag fra Bergen tingrett om at Hamam Spa gikk konkurs i juni.

Det flotte svømmebassenget og treningsrommet er fortsatt åpent for hotellgjester.

Neste høst totalrenoveres hotellet for en kvart milliard kroner. Samtidig overtar hotellkjeden Scandic driften. I en pressemelding for noen uker siden skrev de at hotellet «skal befeste posisjonen som et av Norges flotteste hoteller» når renoveringen er ferdig høsten 2017. Spørsmålet er om det er noe igjen å befeste.

Les flere hotelltester:

Glimrende gullklump  

Proft på Plaza

Totalrenovert skuffelse

Hotelltest: Folketomt «Syden» i New York  

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.