Tidligere i høst la regjeringen frem forslag til ny skattereform.

Det ble foreslått at ligningsverdien på sekundærboliger blir oppjustert fra nåværende 70 prosent, til 80 prosent i 2016.

- Skillet mellom primærbolig og sekundærbolig blir skarpere ved formuesbeskatning. Isolert sett styrkes dermed eierlinjen i norsk boligpolitikk. Det har vi sluttet oss til, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) til DN.

Det er imidlertid noe annet i regjeringens skattemelding Geving mener «forkludrer symmetrien».

Til neste år blir inntektsskatten på privat utleie av sekundærbolig 25 prosent, mens skatten på utbytte og gevinst av aksjer og aksjefond blir 28,75 prosent.

- Dersom regjeringen får gjennomført de fremtidige forslagene under Stortingets sluttbehandling av skattemeldingen, så vil forskjellen i 2018 bli henholdsvis 22 prosent og 32 prosent, sier Geving.

Presser prisene og rammer eierlinjen

Ifølge Geving kan dette gi utilsiktede virkninger for boligmarkedet.

- For privatpersoner innebærer dette en favorisering av sekundærbolig som investeringsobjekt, i disfavør av aksjefond og børsnoterte aksjer. For mange vil det fremstå som desto mer lukrativt å investere i utleieboliger enn aksjefond, sier Geving.

Han mener effekten verken er i tråd med eierlinjen i norsk boligpolitikk eller med regjeringens mål om å stimulere til økt aktivitet og omstilling i næringslivet.

- Konsekvensen for boligmarkedet blir at flere kaster seg inn i kampen om små og mellomstore boliger der etterspørselen er stor, sier Geving, og legger til:

- Når skattesystemet stimulerer boligspekulantene til å satse på det private utleiemarkedet, heves terskelen for de som skal kjøpe bolig for å bo i. Det presser prisene og rammer eierlinjen.

- Bør skatte private mer enn profesjonelle

I tillegg synes Nef-sjefen det er et paradoks at profesjonelle utleiere beskattes hardere enn private boligspekulanter.

- Rasjonelt sett burde det vært omvendt. Jeg vet at det ikke passer inn i den nye skattestrukturen, men det temporære boligbehovet bør i større grad dekkes av profesjonelle utleiere, sier Geving.

Ifølge ham kunne man fått til dette ved å stimulere til bygging til formål for utleie.

- Behovet for satsing er skrikende, når man tar inn over seg utfordringene med 150.000 flyktninger i løpet av et par år, sier Geving.

- Det er uheldig at politikerne i så stor grad overlater til privatpersoner å dekke behovet for leieboliger. Det bidrar til høyt press i de attraktive boligmarkedene, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:

- Innmari hektisk. Det rant inn med bud, telefoner og sms

Sjekk boligprisene der du bor

Bor du i et "hot or not" område?

Se DNTV:  Alstadheims dikt om Pollestad og Bollestad

Dette er Stortingets svar på Ibsens ripsbusker og andre buskvekster
Se DNspolitiske redaktør fremføre sitt Runde, rare rullerusk om Stortinget.
01:43
Publisert: