- Det er en betydelig svekkelse i antall «big spenders», sier produktdirektør Eivind W. Christiansen i Finn Reise til DN.

Tirsdag la Finn Reise frem reisetrendene for 2016, basert på en undersøkelse gjort i samarbeid med Nordstat og data fra Finn.no.

Undersøkelsene viser at det til neste år blir færre av dem som Finn Reise kaller «big spenders», de som bruker 20.000 kroner eller mer per person på reise.

I juni i år svarte 18 prosent av de spurte at de skulle bruke 20.000 kroner eller mer per person, nå svarer kun ti prosent det samme.

Christiansen mener det kan ha noe å gjøre med den svake kronekursen. Gjennom hele 2015 har kronen vært på historisk svake nivåer, noe som merkes på lommeboken på utenlandsreise.

- Kredittkortregningen kommer ikke før en uke etter at du kommer hjem. Det er først da du ser hva slags valutakurs du har handlet med, sier Christiansen, og legger til:

- Det kan være flere som har brent seg litt.

Noen endringer

Selv om flertallet i undersøkelsen svarer at de ikke kommer til å tenke på den svake kronen når de bestiller ferie til neste år, ser Christiansen tegn til endringer i hvor nordmenn planlegger å reise.

- Når vi ser hva de booker hos oss tror vi kronekursen den påvirker. De bestiller litt annerledes enn før. Bulgaria og Tyrkia er vinnerne. Tyrkia er det landet som har vært minst truffet av kronekursen, sier han.

Dette er imidlertid ikke tilfelle når det gjelder storbyreiser.

- Det er like stort søkenivå på New York som tidligere. London og New York er de mest populære storbyene, selv om det er dollar og pund som har styrket seg mest mot kronen, sier Christiansen.

Planlegger å bruke det samme

I undersøkelsen oppgir flertallet av de spurte at de skal bruke like mye på ferien til neste år som de brukte i år.

Dette til tross for at nordmenn ikke har vært mer pessimistiske til økonomien siden 2007.

- Hovedferien står veldig sterkt hos oss. Den er hellig, sier Christiansen.

Imidlertid kan man se en liten endring i ferietrendene våre til neste år.

- Ifjor svarte en av tre at de skulle på to eller flere ferier. I år svarer en av fire at de skal på to eller flere ferier. Det er noen færre enn tidligere. Det kan være et tegn på at man er litt mer pessimistiske til egen økonomi, sier Christiansen.

Han viser dessuten til at du ikke vil få det samme for pengene selv om du planlegger å bruke like mye.

- Du kan godt si at reisebudsjettet er det samme. Men hvis du har 10.000 kroner å reise for, får du betydelig mindre nå i utlandet enn det du gjorde i fjor, sier Christiansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stor usikkerhet om eiendomsskatten

Disse vil bli operasjef

Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Se DNTV: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor

Bård Bjerkholt: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor
Ingen av de tre kvinnene med mest erfaring i Telenor-ledelsen skal ha blitt innkalt til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef. DNs kommentator Bård Bjerkholt mener Sigve Brekke overlever både det og CV-juks.
01:29
Publisert: