Over en million nordmenn har såkalte fripoliser. Det er opptjent pensjon man får med seg når man bytter arbeidsgiver. I dag utgjør de samlede fripolisene på private hender over 230 milliarder kroner.

- Mange har flere fripoliser. I gamle dager skiftet man i snitt jobb to ganger i livet. Nå er det langt flere. Norge ligger på jobbskiftetoppen i Europa, sa administrerende direktør Idar Kreutzer på Finans Norges og BIs pensjonsseminar onsdag.

Kritisk

Kreutzer er sterkt kritisk til at Regjeringen ikke endrer regelveret for fripoliser. I dag er det slik at selskapene som forvalter fripoliser ( Silver,Storebrand, DNB, Nordea osv) hvert eneste år må sette av en avkastning på rundt 3 prosent på fripolisene ( rentegaranti).

Bransjen har lenge bedt om å kunne få slippe unna denne garantien, og heller gi en sluttgaranti på fripolisen. Myndighetene har sagt nei til det. 

For å kunne garantere en slik avkastning hvert år, kan selskapene ta svært liten risiko i aksjemarkedet. Selskapene har i gjennomsnitt kun en aksjeandel på 3-5 prosent. Det taper kundene på, sier Kreutzer. 

-  Norske myndigheter mener selv at en aksjeandel på 60 prosent er riktig, slik Oljefondet har, sier Kreutzer. 

Taper inntil 250 milliarder kroner

En beregning fra Grieg Investor viser at den lave aksjeandelen i fripoliseforvaltningen har gjort at  fripolisekundene har tapt mellom 200- 250 milliarder kroner i ekstra pensjon sammenlignet med hvis det hadde vært en høyere aksjeandel.

- Jeg er veldig overrasket over at det ikke er mer debatt og storm rundt dette tapet.  Myndighetene bør være forberedt på den diskusjonen som vil komme. Regelverket er overmodent for endringer, sier Kreutzer.

Uenig

Statssekretær Tore Vamraak i Finansdepartementet snakket etter Kreutzer på konferansen. Han kunne ikke love noen endringer i regelverket. 

- Vi har allerede endret regelverket ved å åpne for at fripolisen kan konverteres til fripoliser med investeringsvalg, sier Vamraak.

Markedet for fripoliser med investeringsvalg (at du selv bestemmer hvordan fripolisen skal investeres, men sier fra deg rentegarantien) er enn så lenge lite, fordi myndighetene har bedt selskapene om å sette av mer penger i fripolisene fordi vi lever lenger. Det "låser" kunden inne til fripolisen er oppreservert.

Direktør Anders Skjevestad i DNB forsikring mener myndighetens manglende regelverksendringer gjør at kundene "blir salderingspost".

- Vi som selskap leverer dårligere avkastning enn det vi trenger på grunn av regelverket. Det lider kundene under, sa han.

Statssekretær Vamraak er ikke enig. 

- Jeg er helt uenig at man bruker kundene som en salderingspost i fripolisene. Man har inngått en forpliktelse til kundene om å gi en garantert avkastning så lenge man lever. Når man ber om å få lempeligere reguleringer risikerer kundene å ikke få det man har betalt for. Da er det kundenes midler man gambler med, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Dette er et ekstremt dumt forslag

Ny avansert «datamaskin» bruker to timer på å regne ut 4 ganger 3

Aksjonærkamp løftet gassrederi

Se DNTV: Løpervennlig lunsj #winningfood

Winning food 2: Lun rødbetsalat på en seng av ruccola
Profesjonell løper Ingvill Måkestad Bovim og komiker og treningsentusiast Nils-Ingar Aadne lager rødbetsalat.
04:36
Publisert: