- Kona og jeg skulle kjøpe vår første felles bolig, det var sånn det begynte, sier direktør Nikolaos Farmakis i Husleie.no til DN.

I 2006 glemte han og hans kone å sette en makspris da de så etter bolig på nettet. De forelsket seg i et hus, som egentlig var altfor dyrt for dem.

- Huset var så stort, så man kunne leie ut deler av det. Da vi satt den natten og regnet på det, så vi at det kunne gå likevel. Selv om kjøpet ble veldig mye dyrere enn hva vi hadde planlagt, sier Farmakis.

Store millionverdier

Dette ble starten på Farmakis' sideprosjekt gjennom ti år. Nå har han og kona flere objekter som leies ut.

- Vi har hatt dette huset i ti år. I tillegg har vi refinansiert og kjøpt mer eiendom underveis. Sammenlignet med en vanlig privatøkonomi, synes vi det er betydelig.

Farmakis vil ikke gå nærmere inn på de andre objektene han har investert i, og heller ikke hvor mye penger han og kona har opptjent.

- Det jeg kan si er at det har blitt store millionverdier av det, understreker han.

«Hemmeligheten»

Det vanskeligste var å få banken med på finansiering, påpeker Farmakis. Dette til tross for at det var litt lettere å få lån for ti år siden enn det er nå.

- Men det var like vanskelig for en vanlig person å overbevise bankrådgiverne. En vanlig bankrådgiver har ikke kompetanse på det å bli «hobbyeiendomsinvestor», sier han.

- Grunnen til at vi klarte det var at vi er gode i regneark, gode til å sette det opp og kjøre scenarioer. Dette er hemmeligheten når du skal skaffe deg finansiering, understreker Farmakis.

- Tenke veldig langsiktig

Selv om det er ulike spådommer om boligprisveksten fremover, ville Farmakis startet med eiendomsinvesteringer igjen i dag.

- Det er bedre utsikter til boligmarkedet hvis du følger et langt perspektiv og passe på å gjøre kloke kjøp, sier han.

Nettopp et av rådene han har til personer som drømmer om å investere i eiendom er å tenke langsiktig.

- Det handler om å tenke veldig langsiktig. Det dobler seg typisk etter 15 år. Det er først da det blir litt større verdier av det, sier Farmakis.

Han peker på at hverdagen som «hobbyinvestor» kan være tøff.

- Du må ha nok til å betale det det koster underveis. Det er en opplevelse som er ganske krevende for noen, og gjør at mange selger objektet for tidlig. Det er en feil veldig mange gjør, understreker Farmakis.

- Den beste starten

Hans viktigste råd er imidlertid å kjøpe en bolig som er så stor at du både kan bo der selv og leie ut deler av den.

- Leier du ut mindre en verdien av din egen bolig er det skattefritt. Det er den beste starten du kan gjøre, sier Farmakis.

Beliggenhet er også en viktig faktor, mener han.

- Hvis vi holder oss til hovedstaden, som er det jeg kan, har jeg alltid sagt at du skal være innenfor Ring 3. Når du skal bruke boligen selv også, må du tenke på dine egne behov, sier Farmakis.

- Hvis du skal kjøpe for ren utleie, kan det hende at du nå, for å redusere risikoen, bør tenke enda bedre beliggenhet. Kanskje nærmere Ring 2. Det blir dyrere å kjøpe, men du får også vekslet det inn i høyere husleie, legger han til.

Unngå tomgang

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN peker på at leiemarkedet i mange byer har vist svakhetstegn de siste månedene.

- Du trenger et utleieobjekt i et attraktivt område slik at du unngår tomgang, sier han til DN.

Reite viser til at man må kjøpe riktig objekt, til riktig pris. Dessuten trekker han frem at man må jobbe mye for å lykkes.

- Du må ha råd til å sitte gjennom perioder med tomgang eller svakt boligmarked. Husk at det er viktig å ha en buffer, samt tilgang til opplåning dersom det skulle oppstå behov, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Phat (23) har tjent over en mill. på boliginvesteringer

Venter fullt trøkk i markedet

- Denne situasjonen tilsier dessverre at vi får en ny «prisboost»

Se DNTV: Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.

Du tror det ikke selv om du ser det. Audis viktigste modell A4 er helt ny.
Bli med når DNs biljournalist tester Audi A4.
02:11
Publisert: