- Den norske boligprisstatistikken er svært god. Så god at man historisk har spottet vendepunkt i boligmarkedet raskere enn det som er normalt i andre land, sier styreleder Leif A. Laugen i Eiendom Norge.

Han viser til kurven over boligprisvekst de siste tolv år. De røde ringene viser der hvor boligprisene har vist en ny trend - enten videre opp eller videre ned.

Opp i april?

Boligprisveksten i mars var overraskende sterk, faktisk den sterkeste marsmåned i boligmarkedet på ti år, ifølge statistikken fra Eiendom Norge.

Flere venter nå at april vil bidra til å dempe veksten igjen. Men det er slett ikke sikkert.  Styreleder Leif A. Laugen i Eiendom Norge ser ikke bort fra at den sterke marsveksten  nettopp er et nytt vendepunkt - og startskuddet på en ny boligprisoppgang i Norge.

- Det er selvfølgelig vanskelig å si noe om dette når man står midt opp i det slik vi gjør nå. Men hvis april blir sterkere enn det man tror nå, så er det faktisk duket for ny prisoppgang, sier Laugen.

Sjekk boligprisene der du bor

Kampen mellom øst og vest

Det som kan avgjøre dette er kampen mellom Sør- og Vestlandet og Østlandet. 

- Hvis den lave ledigheten og optimismen på Østlandet er sterkere enn høyere ledighet og uro på Sør- og Vestlandet, så vil kanskje prisene stige mer enn det vi har forventet, sier han.

Laugen mener en ny boligprisvekst er bra for norsk økonomi.

- For da betyr det at arbeidsledigheten ikke har bitt seg fast eller spredd seg geografisk. Men da er det sannsynlig at renten er for lav til boligmarkedet, sier han.

Optimismen er stor

- Renten er allerede svært lav. Har den likevel effekt på boligprisene?

- Folk er mer opptatt av kontantstrømmen sin her og nå - istedenfor å se boligprisnivået i forhold til lønnsutviklingen. Nå får vi et lønnsoppgjør som sannsynligvis er veldig moderat, og som vil være lavere enn boligprisveksten.  Det gir enda sterkere realpriser i boligmarkedet, men så lenge renten er lav, så er det viktigste impuls inn i boligmarkedet, sier Laugen.

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge sier den sterke marsmåneden viser hvor sterk optimisme det er hos boligkjøperne.

- Hva kan bryte trenden?

- Hvis optimismen daler eller at bankene setter stopp for økte boliglån. Men enn så lenge merker vi ikke noe til det, sier Dreyer.

Dreyer mener boligkjøperne har all grunn til å anse boligkjøp som en trygg og god investering, selv om prisene nå er på et høyt nivå.

- Hvis du ser hva leieprisene ligger på, så er det vesentlig billigere å betale ned gjeld enn å putte penger i leiemarkedet, sier han.

Følg markedene med DN Investor

Asia i dag: IMF advarer om Kina-smitte i finansmarkedene

DNB-kunder: Visste ikke om plassering i skatteparadis

- Innimellom er man heldig og finner noen ålreite lokaler som andre ikke kan benytte lenger

Krever at Islands statsminister går av
00:23
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.