I mars senket en rekke banker rentene for å binde boliglån, og Nordea sier nå at deres salg av fastrentelån har økt betydelig den siste måneden.

I mars alene solgte Nordea lån med bundet rente i tre år for 120 millioner kroner, en økning i volum på 185 prosent. Banken ønsker ikke å gå ut med mer spesifikk informasjon, da dette ifølge Nordea kan være børssensitivt.

Priskrigen på fastrente har ført til en debatt om slike lån, der mindre banker som BN Bank og Skandiabanken kritiserer større banker for å «pushe» fastrentelån på kundene. De større bankene, som Nordea og DNB, forsvarer seg med at slike lån gir kundene trygghet og forutsigbarhet.

Ifølge Nordea økte pågangen for å binde renten betydelig etter at de satt ned renten og debatten har utspilt seg i media.

Har lønt seg med flytende

- Vi er forsiktige med å råde kundene våre til å binde renten. Over tid har det lønnet seg å ha flytende renter, sier John Sætre, leder av Nordeas bankvirksomhet i Norge til DN.

DN har tidligere skrevet om hvordan Derfor er fastrenten billigere enn flytende . Norges Bank har tidligere lagt til grunn at det er mulig å sette rentene ytterligere ned i løpet av året, og har åpnet for negative renter i fremtiden. Sentralbanken kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til 0,50 prosent i mars.

Ifølge Nordea er det kundene selv som har bedt om å binde rentene. Det tror banksjefen skyldes mediedebatten rundt fastrenter.

- Det er i hovedsak kundene som ønsker dette selv, og veksten i binding de siste ukene kommer i stor grad av den økte medieoppmerksomheten rundt temaet, sier Sætre.

Han sier at oppgangen kommer fra «ganske lave nivåer».

Ifølge DNBs kommunikasjonsavdeling har ikke banken sett «noen spesiell økning i etterspørselen» etter fastrentelån.

Anbefaler ikke å binde

- Jeg antar det lave nivået og derav begrenset fallhøyde er hovedgrunnen til at flere enn tidligere velger fastrente. I prinsippet er det jo ingen begrensninger på oppsiden – renten kan iallfall stige adskillig mer enn den kan falle, sier fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem til DN.

Han anbefaler ikke å binde renten, fordi han mener utsiktene tilsier at Norge vil ha lave renter lenge.

- Men samtidig kan man ikke gjøre mye galt ved å velge fastrente nå, fordi fallhøyden er relativt begrenset, sier han.

fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem.
fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, Dag Jørgen Hveem. (Foto: Mikaela Berg)

Ikke overrasket

BN Bank fjernet nylig sitt fastrentetilbud, og har i lengre tid kritisert større banker for fastrentelånene de tilbyr sine kunder. Bankens kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen sier at BN Bank hverken er skuffet eller overrasket over kunderushet til storbankene de siste ukene.

- Vi er ikke skuffet over at fastrentedebatten har ført til at flere binder renten. Vi har selv opplevd en betydelig økning i søknader om flytende lån de siste ukene etter at debatten ble tatt opp. Vi er samtidig heller ikke overrasket over at flere har bundet renten, ettersom storbankene har markedsført seg såpass aggressivt, sier han til DN.

Laugen sier også at BN Bank «ikke ser oppsiden» for kundene når det tilbys fastrentelån over korte perioder.

- Jeg håper bare at de som har inngått avtalene er fullstendig klar over at de har bundet seg til en slik avtale, og dermed er låst inne. Vi mener at flytende rente er det mest lønnsomme med de renteutsiktene som er nå, sier han.

Ifølge banken har de mottatt en nær tredobling av lånesøknader de siste ukene.

- Det er snakk om et par hundre søknader i uka nå. De hos oss som jobber direkte mot kundene sier at mange av de nye kundene som kommer gjør det fordi de har fått med seg fastrente-debatten, sier han.

Les mer om dette på DN.no:

Storbanker kutter rentene  

Advarer mot å binde renten til rekordlave nivåer  

Derfor er fastrenten billigere enn flytende  

Råder bankkunder vekk fra rekordlave sparerenter  

Følg markedet på DN Investor

Les også:  Svakere enn ventet for Norwegian

Legger ned ingeniøravdeling i Stavanger

Kilder: Volkswagen tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 biler

Har du fått med deg denne?  Se Tesla-gründeren bli målløs etter spørsmål om Norge
Tesla-Gründer Elon Musk blir målløs da han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: «Em...the... em...the, the, yeah he...»
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
00:45
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Renter" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:BN_Bank" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Nordea" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Rentebinding" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.