Prispresset fortsetter i boligmarkedet i Oslo. I april økte prisene med to prosent i hovedstaden, ifølge boligprisstatistikken lagt frem av Eiendom Norge onsdag. Det siste året har boligprisene steget med 10,5 prosent.

DN har skrevet om flere eksempler der små leiligheter i hovedstaden går til spinnville priser.

Men det er ikke bare de små leilighetene det er stor rift om.

DN kjenner til flere leiligheter på over 100 kvadratmeter, i prisklassen syv til ni millioner kroner, som i løpet av de siste ukene har gått mellom 800.000 kroner til 2,4 millioner kroner over prisantydning.

Her er tre eksempler.

Opplever stor etterspørsel

- Store, flotte leiligheter er i vinden som aldri før. Vi opplever stor etterspørsel i dette markedet, sier eiendomsmegler Keven Frantzen i Privatmegleren til DN.

Han solgte nylig en fireromsleilighet i Sorgenfrigata på Majorstuen til 1,7 millioner kroner over prisantydning.

- Det fulgte en mulighet for kjøp av garasjeplass i området som ikke var vurdert i taksten. De fleste budgiverne ønsket også denne plassen og den ble solgt som en del av handelen, sier Frantzen.

Denne leiligheten i Sorgenfrigata i Oslo ble solgt 1,7 millioner kroner over prisantydning.
Denne leiligheten i Sorgenfrigata i Oslo ble solgt 1,7 millioner kroner over prisantydning. (Foto: Privatmegleren)
Leiligheten på 133 kvadratmeter hadde en prisantydning på 7,99 millioner kroner, men ble solgt til 9,7 millioner kroner.

- Det er vanskelig å treffe 100 prosent på pris i et sterkt stigende marked. Her gjorde vi en solid presentasjon, vi fikk belyst leilighetens gode kvaliteter, noe som tiltrakk seg mange interessenter, sier megleren.

Frantzen viser til at det over tid har blitt skapt en ubalanse i Oslo-markedet. Ifølge ham bygges det for lite, noe som fører til et trykk i alle prissegmentene.

- Det er knapphet på boliger, noe som bekreftes av tilbakemeldinger fra interessenter som syntes utbudet er lavt. Og ikke minst de gode prisene vi oppnår i dagens marked, sier han.

2,4 mill. over prisantydning

Eiendomsmegler Lise Borgen solgte nylig en 130 kvadratmeters leilighet i Munthes gate i Oslo til 2,4 millioner kroner over prisantydning.

- Vi benytter som oftest takst. Nesten 2,5 millioner over takst er likevel ikke helt hverdagskost, sier eiendomsmegler Lise Borgen i Morud & Partnere til DN.

Leiligheten i Munthes gate ble solgt for 2,4 millioner kroner over prisantydning.
Leiligheten i Munthes gate ble solgt for 2,4 millioner kroner over prisantydning. (Foto: Morud & Partnere)
Prisantydning og takst på leiligheten var på 8,6 millioner kroner, men salgsprisen endte på 11 millioner kroner.

- Markedet vil til tider endre seg raskt, så i perioder vil taksten kunne henge litt etter, sier Borgen.

Borgen viser til at taksten i hovedsak er basert på teknisk verdi, noe som kan kan begrense verdisettingen.

- Det var et voldsomt trykk i budrunden, så jeg tror ikke det hadde gjort noen forskjell for sluttprisen om taksten hadde vært noe høyere, sier hun.

Ifølge henne er det stor etterspørsel etter objekter med «riktig» beliggenhet.

- Trykket rundt denne leiligheten taler for seg. Har de i tillegg parkering, heis og balkong, kan det fort bli mange kjøpesterke om benet, sier Borgen.

- Opptatt av oppussingsobjekter

Eiendomsmegler Kjetil Nilssen i Nordvik & Partners solgte nylig et oppussingsobjekt i Schønings gate i Oslo til 1,55 millioner kroner over prisantydning.

Leiligheten på 125 kvadratmeter ble solgt til 8,45 millioner kroner, men hadde en prisantydning på 6,9 millioner kroner.

- Folk er veldig opptatt av oppussingsobjekter, for da kan man sette sitt eget preg på det, sier Nilssen til DN.

Oppussingsobjektet i Schønings gate ble solgt til 1,55 millioner kroner over prisantydning.
Oppussingsobjektet i Schønings gate ble solgt til 1,55 millioner kroner over prisantydning. (Foto: Nordvik & Partners)
Han viser til at leiligheten har en attraktiv beliggenhet, samtidig som den ligger i tredje etasje og dermed får nok naturlig lys inn.

- Du får med de unge, samtidig som du får med familien som vil bo litt lengre i byen. Og så får du med det kanskje viktigste segmentet, de som er 50 + og skal ha sin nest siste bolig, sier han.

Nilssen ser ikke bort i fra at leiligheten i utgangspunktet burde ha vært priset høyere. Samtidig viser han til at oppussingsobjekter har en tendens til å bli priset litt lavere.

Dominoeffekt

Ifølge eiendomsmegleren er det nå stor etterspørsel etter større leiligheter.

- Det er en dominoeffekt. Markedet henger litt etter. De små leilighetene går først, og så kommer tre-romsene, og så fire-romsene, sier Nilssen, og legger til:

- Det skaper et vakuum i markedet. Nå er det 1.800 boliger ute på Finn, og det burde vært mellom 2.300 og 2.400. Vakuumet skapes fordi det er så ufattelig få enheter ute i markedet.

Han viser til at alle skal kjøpe før de skal selge i dagens marked.

Nilssen kan si seg enig i at takstene ikke klarer å holde følge med prisutviklingen, nå som markedet er så stigende.

- Når boligprisene peker i en retning, og det er oppover, har jeg flere ganger blitt overrasket over hvor høyt prisene har gått. Takster er i utgangspunktet basert på historiske priser. En takst er jo en subjektiv mening, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om eiendom på DN.no:

- Boligeiere flest mindre sårbare for et boligprisfall

Står i kø for fjordhytte

DNB Markets: Til neste år stopper boligprisveksten

Kenan (28) hevder han taper salgskampen: - Vanskelig å drive ærlig i dagens boligmarked

Har du sett denne?

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert: