– Vi har snakket med flere takstfolk og spurt: Hva er dette egentlig verdt? Jeg tror den som har en pris på dette er en dåre, sier Ketil Koppang, daglig leder i Koppang Landbruks- og næringsmegling.

Megleren har fått i oppdrag å selge Sandbu Gård i Vågå – et tun med 17 fredede bygninger, eget kapell, flere tusen registrerte historiske gjenstander og eget «kongerom» etter kong Haakon og kronprins Olav som bodde her en kort periode etter at krigen brøt ut 1940.

Ketil Koppang. Foto: Ida von Hanno Bast
Ketil Koppang. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
– Å sette en pris på dette er i hvert fall den vanskeligste oppgaven vi noen gang har hatt, sier Koppang.

– Hva med takstmennene? Er de samstemte?

– Nei. De har i grunn vært like frustrerte alle sammen.

Fikk gården i 21-årsgave

Tunet der de fleste bygningene dateres til 1600- og 1700-tallet regnes som et av Norges best bevarte og tilhørte Kjell Holm, etterkommer etter en handels- og industrifamilie i Ålesund som bygget en formue knyttet til fiskeri fra slutten av 1800-tallet.

Kjell Holm brukte flere tiår på å restaurere gården, som er blitt hedret med kulturarv-priser og fredet av Riksantikvaren.
Kjell Holm brukte flere tiår på å restaurere gården, som er blitt hedret med kulturarv-priser og fredet av Riksantikvaren. (Foto: skyphoto.no)
Kjell Holm, som døde i 2009, fikk Sandbu i gave fra foreldrene til 21-årsdagen i 1941. Gården på 47 dekar ble kjøpt av rederfamilien Olsen. Sandbu eies i dag av Stiftelsen Kjell Holm.

Holm bodde store deler av livet i utlandet, blant annet flere år i USA etter annen verdenskrig der han forlovet seg med Sonia Henie og «ble del i selskapslivet i Hollywood», som det het i minneordet i Sunnmørsposten. Forholdet tok etter hvert slutt. Holm bodde i Sveits de siste årene av sitt liv, men fortsatte å være på Sandbu hver sommer.

«Hvor lang er en strikk?»

Gården legges nå ut på det åpne markedet. Prisantydningen endte på 21 millioner kroner.

Kjell Sandbu bygget et kapell på eiendommen i 1967, der det blant annet står en døpefont som skal være fra 1100-tallet.
Kjell Sandbu bygget et kapell på eiendommen i 1967, der det blant annet står en døpefont som skal være fra 1100-tallet. (Foto: skyphoto.no)
– Det er i henhold til en av takstene. Med hånden på hjertet er ikke dette noe lokketilbud selv om prisen like gjerne kan bli 40 millioner. Men det er så vanskelig. Hvem andre har et eget kapell på eiendommen? Med en døpefont fra 1100-tallet? Jeg har solgt over 1000 landbrukseiendommer og har ikke sett noe i nærheten, spesielt ikke når det kommer til inventaret, sier Koppang.

– Hva kommer den til å gå for?

– Hvor lang er en strikk, kjære? Nei, det blir bare spekulasjoner, sier megleren.

Betent sak

Stiftelsen Kjell Holm har brukt millioner på å drifte og vedlikeholde gården de siste årene. Koppang sier store driftsutgifter har «ligget i bakhodet» når prisantydningen er blitt satt.

Kongerommet på Sandbu gård.
Kongerommet på Sandbu gård. (Foto: skyphoto.no)
Stiftelsen Kjell Holm ble opprettet av Holm i 1994 med formål om å «støtte og utvikle kulturelle og samfunnsgagnlige tiltak, i første rekke slike som er knyttet til stifterens fødeby Ålesund og/eller til den fredede gamle gården Sandbu i Vågå.» Stiftelsen forvalter i dag verdier på cirka en halv milliard kroner.

Forvaltningen av Sandbu og gårdens fremtid har vært en betent sak. Styret i Stiftelsen Kjell Holm havnet blant annet i konflikt med gårdens mangeårige vaktmester i vinter, og debatten om Sandbu har gått friskt i Sunnmørsposten.

Det lyktes ikke DN å komme i kontakt med styreleder Marianne Ytterdal fredag.

Hun skrev i en epost til Sunnmørsposten i februar at:

«Det minst aktuelle sporet er å gjøre Sandbu om til et museum. Å legge til rette for jevn tilstrømming av publikum vil kreve så store ombygginger og kostnader at det ikke vil være forsvarlig for stiftelsen å gjøre dette. Det er også store usikkerheter knyttet til bærekraften og økonomien i et slikt prosjekt på lengre sikt.»

Ytterdal skrev videre til avisen at stiftelsen har brukt årene etter Kjell Holms død til nødvendig restaurering og oppussing.

«Årsaken til at styret vurderer alternativer til dagens eierskap og forvaltning, er erkjennelsen av at Sandbu både er tid- og kostnadskrevende å følge opp og forvalte. Det er derfor vi arbeider med å finne alternativer som ivaretar Sandbu på en god måte for fremtiden.»

Les også:

Selger millionboligen på Facebook dnPlus  (DN+)

Sjekk boligprisene der du bor

Se på DNtv: Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.