Da det viste seg at Alf Lund Godbolt (32) og Susann Bugge Kambestad (32) ventet tvillinger, ble de nødt til å se seg om etter et annet sted å bo. De inviterte tre ulike eiendomsmeglere til å komme å se på borettslagsleiligheten på 63 kvadratmeter sentralt i Bergen.

 

– To av dem sa vi burde legge den ut for 2,5 millioner kroner og at alt over det ville være bonus. Den tredje sa vi burde klare å få 2,7 millioner kroner, men kanskje legge den ut for 2,6 millioner kroner, sier Godbolt.

De var overrasket over at to av meglerne la seg så lavt tatt i betraktning at flere leiligheter på omtrent samme størrelse, men med dårligere beliggenhet i bygget, hadde gått til priser langt over det. Samboerparet mente det hadde like stor kompetanse som meglerne om markedet for nettopp deres leilighet og bestemte seg i stedet for å forsøke å selge selv.

– Vi syntes det hørtes litt kult ut. Samtidig har vi merket oss at Forbrukerrådet har oppfordret folk til å selge selv, sier Godbolt.

Les også: Selger millionboligen på Facebook dnPlus (DN+)

La en plan

De gikk på visninger, trålet Finn-annonser og prospekter på liknende leiligheter for å finne inspirasjon og idéer til prosessen.

- Det enste vi var litt usikre på var dette med informasjon og oppgjør, men så googlet vi litt og fant en del aktører som hjelper til med det som sier hvilken informasjon du må ha med og hvor du kan finne den, sier Godbolt.

De valgte å bruke nettmegleren Selgboligselv.no med et selvhjelpsprogram for boligselgere som inkluderer blant annet Finn-annonse, kontrakter, oppgjør og forsikringer for 15.000 kroner totalt. Det finnes flere aktører i markedet, både advokater og meglere, som tilbyr lignende tjenester.

– Så la vi en plan på hva vi ville gjøre og når vi måtte gjennomføre ting. Vi måtte style leiligheten og gjøre den ekstra fin, samtidig begynte jeg å hente inn informasjon, sier Godbolt. En fotograf i familien hjalp til med å ta bilder, og takstmann ble hyret inn for å lage verdivurderingen som de la ved det egenkomponerte prospektet.

 

Godt forberedt

Da annonsen kom på Finn.no med en prisantydning på 2,59 millioner kroner, var responsen umiddelbar. Etter en privat visning forsøkte en interessent å kuppe leiligheten med et bud på 2,75 millioner.

– Men da takket vi nei, sier Godbolt som valgte å gjennomføre visninger og budrunde selv. På visningene var tilbakemeldingene utelukkende positive på at paret solgt leiligheten uten meglerbistand.

- Det virket som folk syntes det var litt kult. Jeg var litt redd for at folk skulle være skeptiske, så vi gikk inn for å ha ting på stell. Vi gjorde alt vi kunne for å hente inn informasjon og være godt forberedt, sier Godbolt.

Alf Lund Godbolt (32) og Susann Bugge Kambestad (32) måtte selge leiligheten i 5.etasje uten heis da det viste seg at de venter tvillinger.
Alf Lund Godbolt (32) og Susann Bugge Kambestad (32) måtte selge leiligheten i 5.etasje uten heis da det viste seg at de venter tvillinger. (Foto: Privat)
 

Han insisterte på skriftlige på bud på sms, og første bud måtet stå til klokken 12 neste dag, i likhet med det meglerne krever. Deretter var det halvtimes frister som ifølge Godbolt er vanlig ved boligsalg i Bergen.

-Jeg tenkte at det er bedre for alle om jeg setter noen spilleregler, sier han. Om noen skulle kreve budlogg, kunne han vise frem de skriftlige budene på sms.

Av de 11 som var innom på visning, meldte seks seg på i budrunden. Hver gang det kom bud, informert han alle på sms om budets størrelse og hvor lenge det sto.

- Det var kjempegøy. Vi gjorde alt selv, det er mye lettere enn folk tror, det er ikke noe hokus pokus, sier Godbolt.

 

Rekordpris

Sluttpris på leiligheten ble 2.905.000 kroner.

-Jeg nekter å tro at vi kunne fått en bedre pris med en megler, sier Godbolt som er svært fornøyd. Styrelederen i borettslaget har ikke sett høyere kvadratmeterpriser i blokken tidligere. Godbolt regner i tillegg med å ha spart 90.0000 og 120.000 kroner på å gjøre alt selv uten meglerbistand og tror ikke kjøperne ville fått noen annen og bedre informasjon om de hadde brukt megler.

-Det er kanskje vanskelig å stole på at vi oppgir feil og mangler når vi selger selv, men det må man jo selv om man selger selv, ellers så juger man på egenerklæringsskjemaet. Og det er det samme skjemaet selv om man bruker megler, sier Godbolt som også valgte eierskifteforsikring i tilfelle det skulle oppstå tvister i etterkant.

Saken fortsetter etter bildevisning:

 

 

Meglerforbundet advarer

Norges Eiendomsmeglerforbund er svært skeptisk til at folk skal selge bolig selv.

– Eiendomsmeglere erfarer at det er veldig mye forbrukerne ikke har kunnskap om som de blir orientert om når de bruker profesjonell rådgiver, sier daglig leder Carl O. Geving.

Han mener risikoen for misforståelser eller bevisst tilbakehold av informasjon øker når selgere opptrer på egenhånd.

– Sjansene for at en amatørselger feiler på en eller flere måter er vesentlig større. Så finnes det unntak, for noen mennesker kan det fungere fint å selge selv fordi de er så grundige, sier Geving.

Han viser til at profesjonell formidling av bolig skjer etter strenge normer for markedsføring, regler for budgivning med krav til identifikasjon av budgivere og skriftlig dokumentasjon av budrunden.

– Meglers undersøkelses- og opplysningsplikt er vesentlig mer konkret enn selgers generelle opplysningsplikt, sier Geving som også viser til at eiendomsmeglere har krav til vandel. Det samme kravet gjelder ikke for private selgere.

– Du kan møte verdens mest ærlige sjel, men du kan også møte det motsatte, sier Geving.

 

LES OGSÅ OM:

Kvitter seg med ansatte som stritter imot: Expert på snuoperasjoner dnPlus (+)

Lederintervjuet: Laget fjellvettregler for lederne dnPlus (+)

Arbeidstagere som jages av indre demoner (endelig mandag): Sykt hard jobbing dnPlus (+)

Oljefiasko truer norske barnehager: – Han er en ufyselig person magasinetPlus (+)

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:

Vil en britisk utmelding av EU bety slutten for City of London som globalt finanssentrum?
DN dro til City for å spørre de som jobber der.
02:21
Publisert:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.