Stappfulle visninger og elleville budrunder fortsetter å prege boligmarkedet i Oslo.

Mette Bergsund (26) legger ikke skjul på at det var «litt skremmende» å legge inn et bud som lå én halv million over prisantydning. Likevel var hun og samboer Lars Berggaard (28) villige til å strekke seg langt for å sikre drømmeleiligheten på Risløkka i Oslo.

- Det føles riktig. Vi har kjøpt i et område i vekst. Sånn sett tror jeg vi har gjort et godt kjøp, sier Bergsund.

26-åringen kjøpte sin første Oslo-bolig i 2010 for 2,3 millioner kroner. Denne ble nylig solgt for 3,6 millioner - «kuppet» før visning for 400.000 kroner over prisantydning.

At enkelte hevder en boligboble er under oppbygging i hovedstaden, bekymrer ikke det unge paret. 

- Det har jeg hørt i seks år nå. Ulike eksperter sier noe nytt hver dag. Jeg begynner å bli herdet, sier Bergsund.

- Bobletendenser

I juli steg Oslo-prisene med 1,8 prosent, mot 0,2 prosent på landsbasis, viser bruktboligstatistikken fra Eiendom Norge. Den sterke veksten i hovedstaden har blitt forklart med få boliger på markedet i forhold til etterspørselen.

Utviklingen har fått varsellampene til å blinke hos en rekke økonomer.

- Dette er rett og slett litt bobletendenser. Når de økonomiske realitetene igjen blir gjeldende, går luften ut av ballongen, sa sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN etter å ha sett juli-tallene.

Bjørnstad venter riktignok at prisoppgangen vil fortsette de nærmeste årene. Tidligere i sommer la han frem en prognose som viste en økning på landsbasis på 7,10 prosent i år og 5,20 prosent til neste år.

- Det veldig vanskelig å se for seg at prisene skal falle i nærmeste fremtid, men vi kan ikke vite, sier Bjørnstad i dag. 

Prisfall i 2013

Sjeføkonomen viser til at markedet i stor grad er drevet av kjøpernes forventning om prisvekst.

Gjennom høsten 2013 falt boligprisene i Norge fra høye nivåer, før de hentet seg inn igjen i starten av 2014. Den gang ble nedgangen forklart med psykologien i markedet - at kjøperne ble redde og mer forsiktige.

- Det var ingen fundamentale forhold som skulle tilsi prisnedgangen. Fallet var også veldig begrenset og det snudde fort. Med dette friskt i minnet, tenker nok mange at det ikke er noen grunn til å bekymre seg i dag heller, mener Bjørnstad.

Han tror kjøperne verken ser for seg at rentene skal stige eller at det i Oslo skal kunne bygges nok boliger.

- Folk tenker heller ikke så mye fremover. De ser på hva de har i lommeboka i dag, sier Bjørnstad.

Strekker seg langt

Med dette bakteppet, er det liten tvil om at kjøperne går langt i budrundene.

En gjennomgang DN gjorde av ti leiligheter solgt i Oslo i månedsskiftet juli/august viste at boligene i snitt ble solgt én halv million kroner over prisantydning.

Eiendomsmeglere avviser at det er snakk om såkalte lokkepriser, hvor prisantydningene setter for lavt for å øke interessen.

- Når det gjelder prissetting, så er det alltid en utfordring i et marked med enten ekstrem etterspørsel, slik vi ser i Oslo nå, eller nesten fravær av etterspørsel, slik vi opplever i deler av Rogaland, sier salgsdirektør Sondre Hov Ulsaker i DNB Eiendom.

-  Oslo er ekstremvarianten

På landsbasis er boligprisene nå 8,8 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge bruktboligstatistikken til Eiendom Norge. I Oslo er prisene opp 15,2 prosent det siste året.

- Oslo er ekstremvarianten. Markedet koker og den type prisvekst er ikke til fordel for noen. Det er ikke bærekraftig, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Prognosesenteret står blant annet bak månedlig statistikk fra Boligprodusentenes forening. De siste tallene viste at både salg og igangsetting av nye boliger i Norge øker. Samtidig er boligbyggerne tydelige på at det må bygges betydelig mer for å møte etterspørselen i hovedstaden.

- Byggekostnadene har ligget relativt sideveis de siste årene. Om markedets lover hadde fått gjelde i praksis, ville vi hatt en kraftig vekst i boligbyggingen i Oslo. Problemet er at det tar for lang tid å sette igang prosjekter, mener Øye.

Traff etter ti budtrunder

Da paret på Risløkka i Oslo bestemte seg for å by på leiligheten i juni, hadde de allerede deltatt i rundt ti andre budrunder. De ferske boligeierne er derfor svært fornøyde med å endelig ha kommet helt i mål.

- Vi legger aldri inn første bud, forteller Mette Bergsund.

- Da det kom denne gangen, var det et «skremmebud» på 400.000 kroner over takst. Ettersom det var under den grensen som vi hadde satt for oss selv, valgte vi å by over, sier 26-åringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: