Mandag kom det tall som viste at boligprisene steg 2,8 prosent i august sammenliknet med juli - den kraftigste augustoppgangen på ti år. Likevel mener sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets at det ikke er spesielt dyrt å kjøpe bolig.

- I Norge har boliglånsrenter gått fra fire prosent til to prosent. Bolig er egentlig ikke dyrt idag med tanke på hva dette rentefallet betyr for boligkjøperens kostnader i renter og avdrag, sier Bruce til DN.

- Boligprisene kan godt stige 10 prosent til - og fortsatt er det relativt rimelig å kjøpe bolig i Norge fordi rentenivået er så lavt, mener han.

Tror effekten vedvarer

Nordea Markets la tirsdag frem nye prognoser for norsk økonomi. Her anslår meglerhuset at ledigheten har nådd toppen og økonomene venter ikke flere rentekutt fra Norges Bank.

Samtidig er Nordea Markets tydelig på at boligprisene skal videre oppover fra dagens nivå.

- Boligprisøkningen er en tilpasning til et lavere rentenivå og vi må nok godt inn i 2017 før effekten av lavere renter avtar slik at boligprisveksten bremser opp, skriver Bruce i rapporten.

- På et tidspunkt

Han venter en spesielt sterk boligprisvekst i høst og litt inn i neste år. 

- Det blir fort åtte prosent gjennomsnittlig prisstigning i år og kanskje så mye som ti prosent til neste år. Ikke minst er mye av usikkerheten rundt utviklingen i norsk økonomi redusert. Jeg tror folk er mye mindre bekymret for å miste jobben nå enn de var bare for et halvt år siden, sier Bruce.

Selv om han mener boligprisene øker med gode grunner, understreker sjefstrategen at ingenting stiger inn i himmelen.

- På et tidspunkt blir det dyrt, og da bremser effekten opp. Jeg tror riktignok ikke vi får noe boligprisfall i Norge. Ikke så lenge rentene blir liggende rundt dagens nivåer - og så lenge ledigheten ikke begynner å øke, sier han.

Så fire år med vekst

Da DNB Markets nylig la frem rapporten Økonomiske utsikter, anslo meglerhuset en solid boligprisvekst de neste fire årene. Dette til tross for at meglerhuset, i motsetning til Nordea Markets, fortsatt venter noe høyere arbeidsledighet.

- Boligprisveksten ligger an til å bli høy også i år, på tross av høyere arbeidsledighet og lavere inntektsvekst i husholdningene. Svært lave renter og renteforventninger, stimulerer etterspørselen etter bolig, skrev DNB Markets i rapporten.

- Selv om boligbyggingen ventes å øke, vil høy boligprisvekst på Østlandet trekke opp prisveksten for landet som helhet også fremover, presiseres det i DNB Markets-rapporten.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:
 

Glem nettbrettet - her er nettbordet
- Slik blir mobilspillene mer sosiale, sier DNs teknologijournalist Magnus Eidem. Han sjekker ut de nyeste teknotrendene på IFA i Berlin.
01:48
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.