Kvadratmeterpriser rundt 150.000 kroner vil snart være like vanlig i Oslo som i Stockholm tror DNB Eiendom. Foreløpig er det kun de minste ettromsleilighetene og noen helt spesielle objekter på vestkanten som kan skilte med den type priser.

- At vi om to-tre år kan se priser opp imot 150.000 kroner per kvadratmeter på de gode objektene innenfor Ring 1 er mer sannsynlig enn ikke sannsynlig, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Boligprisene i Oslo har steget med 16,3 prosent de siste 12 månedene viser tall som Eiendom Norge la frem tirsdag denne uken. Snittprisene i Oslo ligger når godt over 60.000 kroner per kvadratmeter, og i de mest populære bydelene som Frogner, St. Hanshaugen og Grünerløkka lå snittprisene mellom 70.000 og 80.000 kroner kvadratmeteren i august, mens 100.000 kroner kvadraten ikke er uvanlig i områder som Sørenga og Tjuvholmen. Spørsmålet mange stiller seg er om det finnes noen smerteterskel for kjøperne.

Sterkeste bolig-august på ett tiår

- Vi har sett på hva som skjedde i Stockholm der utviklingen i realøkonomien har ligget litt foran oss, sier Halvorsen.

Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom
Administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom (Foto: DN)
 

Toppen ikke nådd

Han viser til at boligprisene i Sverige og Stockholm hadde en voldsom vekst i takt med rentenedsettelsene. I Stockholm økte kvadratmeterprisene fra 70.000 til 90.000 kroner i løpet av 18 måneder før de flatet ut for så å synke ned mot 87.500 kroner kvadraten de siste månedene.

- Vi ser at de samme tendensene i Norge. Spørsmålet er når vi når toppen i Oslo, for Oslo drar jo boligprisene oppover, sier Halvorsen.

 

Han tror ikke det skjer i nærmeste fremtid og viser til fortsatt lave renteutsikter, norsk økonomi i bedring, lav arbeidsledighet og høy sparerate i norske husholdninger.

- I Stockholm er det vanlig med 150.000 kroner per kvadratmeteren, selv om snittprisen er langt lavere - rundt 80.000-90.000 kroner. De attraktive objektene vil fortsette å stige, det er jeg helt sikker på, sier Halvorsen.

DNB Eiendom viser også til at gjennomsnittslønnen i Sverige ligger 40 prosent under Norge.

Ser vekst over hele landet

DNB Eiendom tror ikke bare på boligprisvekst i Oslo, men jevnt over hele landet.

- Vi lager ikke langsiktige prognoser, men er helt overbevist om at boligprisene i Norge vil fortsette å vokse videre i 2016 og inn i 2017. Vi er helt sikre på at vi får en kraftig boligprisvekst også i 2017, selv om den kanskje ikke blir fullt så kraftig som i 2016, sier Halvorsen.

Men økende urbanisering gjør at prisveksten blir største i de store byene, mener DNB Eiendom.

-Det skjer en urbanisering som gjør at behovet er størst i de store byene og særlig i Oslo. Der vil det være en underdekning på nye boliger også i 2016 og 2017. Det er ingenting i de planene som foreligger nå med hensyn til igangsetting og ferdigstillelse av nye boliger som tilsier at det vil demme opp i forhold til det store behovet. Det er en underdekning på i hvert fall 50 prosent på nye boliger i Oslo de neste årene, sier Halvorsen.

Les også:

Halvert boligutbud i Oslo

- Desperasjon driver boligprisene videre opp  

– Det er T5PC-tilstander i boligmarkedet i Oslo dnPlus   (DN+)

Ekstrem prisvekst – stor fallhøyde dnPlus   (DN+)

Leiemarkedet sakker akterut dnPlus  (DN+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.