Nesten åtte av ti husholdninger i Norge eier sin egen bolig, og nesten halvparten bor i enebolig, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Det er i alt nesten 2,3 millioner privathusholdninger i Norge. 77 prosent av dem eier og 23 prosent leier, ifølge SSB.

- Dermed bor 4,2 millioner, eller 83 prosent av alle personer, i en bolig som husholdningen eier, melder byrået torsdag.

Over halvparten i enebolig

I alt bor 48 prosent av alle husholdninger i enebolig, mens 24 prosent av husholdningene bor i boligblokk og 21 prosent av husholdningene bor i tomannsbolig, rekkehus, kjedehus eller andre småhus. De resterende 8 prosentene bor i annen bygningstype, opplyser SSB.

Samtidig varierer eierandeler, boligtype og trangboddhet mellom kommunene.

- Av de store kommunene har Trondheim og Tromsø de største andelene husholdninger på leiemarkedet med 32 og 31 prosent. Andelene i Oslo og Bergen er 30 og 29 prosent. I store kommuner som Stavanger, Kristiansand og Drammen er omtrent én av fire husholdninger på leiemarkedet, mens i blant andre kommunene Fredrikstad, Sandnes, Bærum, Skien, Sarpsborg og Asker er under én av fem husholdninger på leiemarkedet, skriver SSB i torsdagens pressemelding.

- Ser vi på personer i stedet for husholdninger, er det likevel Oslo som har størst andel personer i leiebolig blant de største kommunene. Én av fire osloborgere bor i leid bolig, opplyses det.

Flest er selveier

Mens 63 prosent av husholdningene er selveier, er 14 prosent andels- eller aksjeeiere.

- Vi finner den største andelen eiere blant par med barn. 93 prosent av alle par med barn i alderen 7 til 17 år eier sin egen bolig, mens enslige forsørgere i langt større grad er på leiemarkedet, heter det i pressemeldingen.

- Dette gjelder spesielt enslige forsørgere med små barn (0–5 år), der halvparten er leietakere. Også blant aleneboende finner vi mindre eierandeler enn gjennomsnittet, nesten halvparten er på leiemarkedet, opplyser byrået.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:

DNB-sjefens spesielle hobby
- Det er noe mer enn å skyte på en pappskive som står stille, sier Geir Herdal, fagansvarlig for Instore og merkevare i DNB.
02:12
Publisert: