Budrunder som fører til boligsalg langt over prisantydning har vært et stort tema de siste månedene. I forrige uke møttes ledere fra ulike eiendomsmeglerforetak for å diskutere prising av boliger.

89 prosent av alle boliger solgt i Oslo i år, har blitt solgt over prisantydning, ifølge Norges Eiendomsmeglerforening. Foreningen mener det har oppstått en ukultur i boligmarkedet, hva gjelder for lave prisantydninger.

Samtidig velger enkelte selgere en noe mer utradisjonell måte. I det siste har flere meglere gått ut med en fastpris når de selger bruktboliger. Finn.no bekrefter overfor DN at det er registrert slike annonser.

Ifølge eiendomsmegler Anders Wekre i Eie brukes fastpris på bruktboliger for konkret å vise hva selger ønsker å oppnå i pris for boligen.

Eiendomsmegler Anders Wekre i Eie.
Eiendomsmegler Anders Wekre i Eie. (Foto: Eie)
Ved fastpris sier selger seg villig til å selge til denne prisen. Første kjøper som byr denne prisen, får boligen.

- Det er for å synliggjøre at prisantydningen er reell. Mange har et litt skjevt syn på hva prisantydning er, sier Wekre til DN.

Ta bort fordommen om prisantydning som «falskt håp»

Wekre har solgt flere bruktboliger til fastpris i løpet av året. Spesielt gjelder det tre ulike bygårder på Sandaker, i Iladalen og på St. Hanshaugen i Oslo. Der har han solgt alle leilighetene i gårdene, som har bestått av mange sammenlignbare leiligheter.

Ved å sette fastprisen til det en tilsvarende bolig har blitt solgt for, mener Wekre at selger får en riktig pris. I de fleste tilfeller settes fastprisen på lik linje som en prisantydning, ifølge ham.

- Det er i tilfeller det er sammenlignbare boliger som nylig har blitt solgt, at man benytter seg av fastpris, sier Wekre.

Stort sett er det selgers ønske å gå ut med fastpris, blant annet for at salget kan skje raskere uten en budrunde, opplyser han.

- Samtidig tenker enkelte i markedet at prisantydninger er et falskt håp, så selger ønsker å ta bort den fordommen, sier eiendomsmegleren.

Kan treffe feil målgruppe

Denne tre-roms leiligheten på Nordstrand i Oslo ble torsdag kveld solgt til en fastpris på 4,4 millioner kroner. En tilsvarende leilighet i samme etasje ble nylig solgt til samme pris, men med en prisantydning på 4,2 millioner kroner. - Da er det naturlig etter en markedsuttalelse, at selger ønsker den samme prisen. Vi mente da at det var mest reelt å sette en fastpris på 4,4 millioner, sier eiendomsmegler Anders Wekre i Eie.
Denne tre-roms leiligheten på Nordstrand i Oslo ble torsdag kveld solgt til en fastpris på 4,4 millioner kroner. En tilsvarende leilighet i samme etasje ble nylig solgt til samme pris, men med en prisantydning på 4,2 millioner kroner. - Da er det naturlig etter en markedsuttalelse, at selger ønsker den samme prisen. Vi mente da at det var mest reelt å sette en fastpris på 4,4 millioner, sier eiendomsmegler Anders Wekre i Eie. (Foto: Luma Foto AS.)
Denne uken solgte han en bolig i Waldemar Thranes gate i Oslo med fastpris.

- Boligen ble lagt ut ved 23-tiden tirsdag kveld, syv minutter etter ringte telefonen min. Jeg fikk tre henvendelser innen en halvtime og boligen ender opp med å bli solgt usett på fastpris. Dog til en interessent som hadde fulgt godt med på tilsvarende boliger i samme bygg, sier Wekre.

Han mener også kjøper setter pris på bruken av fastpris.

- Fordi man vet at man får boligen til den prisen. Mange har et syn på at prisantydningen skal eskalere med rundt 500.000 kroner, sier han.

Eiendomsmegler Anine Lind i Sem og Johnsen selger en bolig på Veitvet i Oslo til fastpris. Også hun viser til at mange

Denne 86 kvadratmeter store leiligheten på Veitvet i Oslo har en fastpris på 3,2 millioner kroner.
Denne 86 kvadratmeter store leiligheten på Veitvet i Oslo har en fastpris på 3,2 millioner kroner. (Foto: Sem og Johnsen)
kjøpere forventer at boliger skal gå over prisantydning.

- Valg av fastpris er et virkemiddel man kan bruke for å nå flere, og for å unngå å bruke lokkepris, sier Lind.

- Vil ikke dempe prispresset

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge viser til at fastpris er mest normalt i nyboligmarkedet.

- I bruktboligmarkedet har det vært vesentlig mer uvanlig. Men det er ikke noe i veien for å gå ut med fastpris, sier han til DN.

Ifølge ham skaper en fastpris forutsigbarhet for markedet.

- Men det er nok de færreste boligselgere som vil forplikte seg på det nivået i dag, i et marked som er såpass attraktiv og det er så stor etterspørsel, sier Dreyer.

Dreyer tror ikke bruk av fastpris kan være med på å dempe prisutviklingen i pressområder som Oslo.

- Fastprisen man går ut med er på et nivå som man mener markedet er villig til å betale. Det vil nok ikke dempe prispresset. Folk flest vil jo ha mest mulig for boligen de selger, sier han.

Selger vil heller aldri få vite hva markedet kunne vært villig til å kjøpe boligen for.

- Går man ut med en fastpris, får man ikke prøvd markedet. Det blir som i et prosjekt, at førstemann som er villig til å gi den prisen får den, sier Dreyer.

- Positivt for kjøper, annet bilde for selger

Direktør Tonje Skjelbostad for bolig i Forbrukerombudet mener fastpris på bolig som regel vil være positivt for kjøpere.

- De vet at prisen er reell, den er forutsigbar og de kan enkelt vurdere hvorvidt de har råd til boligen. Dette medfører at de ikke trenger å gå på visninger på boliger som i realiteten viser seg å ligge langt over deres budsjett, sier hun.

For boligselgere kan bildet være annerledes, mener Skjelbostad.

- Selger er meglers oppdragsgiver, og megler skal oppnå en høyest mulig pris for boligen. I hete markeder, som det vi ser i Oslo i dag, kan en budrunde medføre en større sannsynlighet for en høyere pris. Ved bruk av fastpris er selger prisgitt meglers objektive vurdering, sier hun.

Hvorvidt fastprisen er troverdig, må undersøkes i det enkelte tilfellet opp mot prisstatistikk, standard og beliggenhet, påpeker direktøren.

- Det skal jo i utgangspunktet ikke være forskjell på en prisantydning som blir satt etter vanlig «auksjonsmodell» eller en fastpris. Megler har de samme verktøy og parametre å måle opp mot enten det er fastpris eller prisantydning, sier Skjelbostad.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.