Det var knyttet stor spenning til hva regjeringen kunne komme med av tiltak for å dempe den sterke prisveksten i boligmarkedet i statsbudsjettet, som ble lagt frem torsdag. Finansminister Siv Jensen sa på forhånd det ville bli en «bred omtale» av boligmarkedet i budsjettet.

Overraskelsen var derfor stor da det kun kom en liten innstramming på hvordan utleiebolig (sekundærbolig) verdsettes når formuesskatten regnes ut.

Overfor DN innrømmer statssekretær Tore Vamraak i Finansdepartementet at innstrammingen i skattleggingen av utleieboliger ikke er egnet til å dempe det hete boligmarkedet.

– Den kraftige prisveksten i boligmarkedet er først og fremst et uttrykk for at tilbudet ikke møter etterspørselen: Det er ikke bygget nok boliger der hvor folk ønsker å bo. Hverken økt skattebyrde eller svakere tilgang på finansiering gjør at det blir bygget flere boliger, skriver Vamraak i en mail.

Og legger til:

– Reduksjonen i gjeldsfradrag for sekundærboliger er et lite, men riktig grep for å dempe skattemotiverte investeringer i sekundærboliger.

Må innføre skatt

For de som har en nettoformue på rundt tre millioner kroner, vil den økte formuesskatten utgjøre i underkant av 3000 kroner, ifølge Skattebetalerforeningen.

Flere eksperter DN snakket med, sa dette var et svært lite steg i retning av å dempe investorenes lyst til å investere i utleieboliger.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse sier Regjeringens bruker stor plass i Nasjonalbudsjettet på analyser av hvor potensielt skadelig den høye pris- og gjeldsveksten i boligmarkedet er.

– Men tiltakene i budsjettet er ikke myntet på å gjøre noe med det. Hvis tiltak for å dempe boligmarkedet skal monne, må det innføres skatt på eiendom. Grunnen til at det ikke skjer, er en ren politisk prioritering, sier han.

Ballen sparkes til byrådslederen

Ved å slå fast at manglende boligbygging er årsaken til den kraftige prisveksten "der folk ønsker å bo", sparker regjeringen ballen direkte over til Oslo Rådhus.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har fått mye kritikk for å ikke innfri løftene om å øke boligbyggingen i hovedstaden. 

Boligprisene i Oslo har steget med formidable 18.5 prosent de siste 12 månedene.

Da byrådet la frem sitt budsjett i forrige uke, la byrådslederen 70 millioner kroner på bordet for å få fart på saksbehandlingen av byggesaker i hovedstaden.

– Plan – og bygningsetaten gjør en god jobb, men kapasiteten er sprengt. Det er derfor vi nå tilfører etaten mer ressurser på en måte som ingen har gjort før, sier Johansen.

Boligprodusentenes forening anslår at det bør bygges 6000 til 7000 boliger i året for å tilfredsstille etterspørselen etter nyboliger i Oslo. Ifølge statistikk fra plan- og bygningsetaten, som første gang ble gjengitt av E24, ble det regulert 2047 boligenheter i hovedstaden første halvår i år.

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Nina Jensen: – Statsbudsjettet er en gavepakke til bilistene.
Nina Jensen er kritisk til statsbudsjettet som hun mener mangler et grønt skifte.
01:33
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.