Sentralbanksjef Øystein Olsen tror vi er langt unna en boble i det norske boligmarkedet, men mener det en risiko for en kraftig «reaksjon».

- Boligprisene stiger nå så kraftig at man kan tenke seg at det kommer en reaksjon. Blir den kraftig, kan det føre til at mange husholdninger strammer inn på en slik måte at det rammer totaløkonomien. Det er en bekymring, sier Olsen til TDN Finans i anledning pressekonferansen etter kunngjøringen av Norges Banks rentebeslutning torsdag.

Norges Bank besluttet torsdag å holde styringsrenten uendret.

- Langt unna bobe

Han sier at Norges Bank ikke har tallfestet risikoen for en slik negativ prisreaksjon.

- Det er vanskelig å beskrive den nærmere. Vi venter i utgangspunktet at boligprisene skal fortsette å stige, men i et mer avdempet tempo. Samtidig er den halerisikoen knyttet til en prisreaksjon absolutt til stede, sier han.

Han understreker at han ikke vil snakke om en boligboble.

- Hvis man med en boble mener en reaksjon slik den vi så i Spania og Irland under finanskrisen, så er vi langt unna i Norge i dag, sier han.

Hensyn til boligpriser har måttet vike

Olsen gjentar at Norges Bank prinsipielt mener det er riktig «å lene seg mot vinden» og søke å ta hensyn til boligprisene i rentesettingen, men kun når situasjonen tillater det.

- De siste par årene har dette hensynet måtte vike mot det at norsk økonomi ble rammet av en oljeprisfall. Der er vi fortsatt. I denne fasen er det ekstra viktig med en svak valuta. Ikke fordi vi skal styre valutaen, men rentebanen har en viktig jobb med å understøtte svekkelsen av kronekursen, sier Olsen.

Den siste tiden har kronen styrket seg, men Olsen avviser at dette er noen han også bekymrer seg for.

- Jeg bruker ikke ordet «bekymring» om valutamarkedet. Men vi følger godt med på det. Valutakurskanalen har vært og er som sagt veldig sentral i den omstillingsperioden som norsk økonomi er inne i, sier Olsen.

Sammenheng med oljepris

Han sier samtidig at mye av kronesvekkelsen den siste tiden skyldes oljeprisen.

- Det er generelt vanskelig å forklare kortsiktige utvikling av kronekursen. Men hvis man ser utviklingen over noe tid, særlig de tre siste årene, er de ikke tvil om at det er ganske nær sammenheng mellom oljeprisen og kronen. Det er åpenbart fortsatt tilfelle, sier Olsen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: