Etter flere år med økonomiske problemer gikk Autosalongen i Fredrikstad konkurs i starten av september. Igår var første skiftesamling. De to eierne, eiendomsutvikler Alf Ulven og bilselger Jarle Knoll, har lagt inn kjæremål på konkursen, og driver nå videre på bobestyrerens nåde.

– Jeg har aldri vært borti lignende konkursbo, konkluderer bostyrer Audun Lillestølen, som ikke er vant til at eiere av konkursbo pøser penger inn for å dekke kravene.

Bakgrunnen for konkursen skal være at Ulven tastet feil da han skulle overføre vel 800.000 kroner til skattemyndighetene. Regningen ble da belastet en konto uten dekning.

– Konkursen skjedde ved et uhell, fremholder Jarle Knoll, som er daglig leder i Autosalongen Fredrikstad.

Alf Ulven har gjennom sine selskaper garantert for absolutt alle krav som måtte komme i boet. Bare etter konkursen ble innmeldt, har Ulven skutt inn to millioner kroner. Ifjor gikk Ulven inn med rundt 24 millioner kroner for å holde butikken i gang.

Økonomisk sammenblanding
Bostyrets rapport inneholder flere kritiske anmerkninger mot Jarle Knoll, blant annet sammenblandingen mellom Knolls privatøkonomi og Autosalongen. Regnskapene til Autosalongen er i tillegg svært mangelfulle, der blant annet flere billån fra bankinstitusjoner ikke stemmer overens med hva den faktiske verdien på kontraktene tilsier.

– Dette er så alvorlig at jeg som bobestyrer vil sende sakene over til påtalemyndigheten, sier Audun Lillestøl.

Knoll motstrider påstandene fra bobestyrer.

– Jeg aner ikke hva Lillestøl tenker på, sier Knoll.

Privat bygger Jarle Knoll et hus der flere håndverkere har fått betalt arbeidet gjennom Autosalongen Fredrikstad, og også de har meldt krav til konkursboet. Her venter et oppgjør i retten, da entreprenørene mener å ha penger til gode. Knoll bestrider kravene.

– Vi vil gå til rettslige skritt mot disse nå i dag, sier Jarle Knoll.

SKOLERETT. Advokat og bobestyrer Audun Lillestøl (til venstre) vil melde daglig leder Jarle Knoll i Autosalongen i Fredrikstad til politiet for økonomiske misligheter.
SKOLERETT. Advokat og bobestyrer Audun Lillestøl (til venstre) vil melde daglig leder Jarle Knoll i Autosalongen i Fredrikstad til politiet for økonomiske misligheter. (Foto: Per Thrana)

Terminerte kontrakten
En av dem som møtte på skiftesamlingen var administrerende direktør i Auto Import Nor, Erik Eidem. De importerer Fiat og Alfa Romeo, men har terminert forhandlerkontrakten med Autosalongen.

– Vi vil ikke ha Autosalongen som forhandler, konkluderer Eidem. I år har ikke Autosalongen solgt en eneste bil for Eidem, og Auto Import Nor forsøker å få ut tre biler de har stående i konkursboet.

– Og så vil vi ha med oss skiltene som henger utenfor butikken, sier Eidem.

Jarle Knoll i Autosalongen motstrider at Auto Import Nor har rett til å si opp kontrakten.

– Jeg har bedt dem flere ganger om å gå til retten, men det har de ikke gjort, sier Knoll.

Erik Eidem sier de er beredt til å gjøre nettopp det, men skal i første omgang møte bobestyrer og Jarle Knoll i et møte på mandag.

Gjenganger i retten
Jarle Knoll har flere tvister gående, og skal senere denne måneden i retten med en tidligere ansatt som har lønnskrav mot Autosalongen Fredrikstad. I tillegg har han en rekke tvister med både leverandører og kunder.

– Jeg har vel en fire-fem tvister gående, men slik er det å drive butikk, sier Knoll.

– Du blir dreven på å møte i retten på denne måten?

– Jeg har solgt brukte biler i 25 år, og har vært i retten noen ganger, konstaterer Jarle Knoll.

Alf Ulven var ikke tilgjengelig for kommentar igår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.