I 2010 kontrollerte det svenske biltilsynet, eller "Bilprovningen" 123.000 tre år gamle biler. I gjennomsnitt ble tre prosent av bilene ikke godkjente, men variasjonene var store innenfor bilmodellene.

Tre modeller utmerker seg i positiv retning, der det ikke ble funnet noen modellrelaterte feil. 2007-modellene av Volvo S40, Mazda 3 og Toyota Avensis, samtlige med bensinmotor, er bilene med best resultat.

Les også fjorårets resultater.

I andre enden av skalaen finner vi dieselversjonene av Chrysler Voyager, Volvo XC90 og Renault Espace. Femte sist kom kanskje noe overraskende BMW 5-serie Touring med dieselmotor. (Se tabell nederst i saken.)

Diesel mer upålitelig?
Generelt har dieselmodellene høyere kjørelengde enn de bensindrevne modellene, og også en noe høyere andel underkjennelser.

Av modellene som gjennomsnittlig har gått lengst, er de beste Audi A6 og A4, Volkswagen Passat og Skoda Octavia det bra med en kjørelengde mellom 86.000 og 98.000 kilometer. Her er feilprosenten mellom 0,1 of 1,4 prosent.

Her er de beste bilmodellene på modellrelaterte feil i årsmodell 2007:

Eldre biler
Bilprovningen tester tre millioner biler i året, så majoriteten er selvfølgelig eldre enn 2007-modeller. For fem år gamle biler, eller 2005-modeller er det Ford Focus med bensinmotor som har minst feil. Deretter kommer Saab 9-5, Volkswagen Jetta/Bora, Audi A4 Avant med dieselmotor og Porsche 911. Alle med 0,1 prosent modellrelaterte feil.

Lenger opp i alder får listen et visst preg av at det er entusiastbilene som har minst feil. Porsche Boxster, Mazda MX-5 og BMW Z-serien topper listen for 2002-modeller.

Her er resultatene fra 2008.

Generelt mener Bilprovningen at dagens biler er bedre enn for ti år siden. I dag blir 29 prosent underkjente, mens tilsvarende tall i år 2000 var 35 prosent.

Plaget med rust
I gjennomsnitt blir mindre enn èn prosent av de ti år gamle bilene underkjent for rust i bærende konstruksjoner. 10 prosent av Kia-modellene Clarus og Sephia ble ikke godkjent på grunn av rust i bærende konstruksjoner.

For 12 år gamle biler er det enda flere som ikke blir godkjente på grunn av slik rust. Dårligst er er Ford Escort med 20 prosent underkjente, deretter kommer Chevrolet Trans Sport og Renault Megane Scenic med 17 og 15 prosent underkjente for rust i bærende konstruksjoner.

Her er de dårligste bilmodellene på modellrelaterte feil i årsmodell 2007:

Les mer på Bilprovningens hjemmesider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.