- Nå er vi lei av å sitte i møter og snakke om infrastruktur, vi vet hva som trengs, så nå bare gjør vi det, sier Frederic Hauge i Bellona.

I samarbeid med Sønnico, Salto Ladestasjoner og lokale aktører har miljøstiftelsen på en uke bygget ut åtte ladestasjoner i Nord-Norge.

Statens eget organ for fremme av klimaeffektiv transport, Transnova, la tidligere i år frem sitt forslag til Nasjonal strategi og finansieringsplan for infrastruktur for elbiler. Forslaget som nå er ute til høring, skisserer et mål om at man skal kunne kjøre med elbil på de viktigste hovedveiene i Norge sør for Tromsø. Dette er ikke Hauge fornøyd med.

Etterlyser ambisjoner
- Nord-Troms og Finnmark er da også deler av Norge, at ikke disse områdene inngår i Transnovas plan viser at det ikke er en nasjonal strategi, fastslår Frederic Hauge, som etterlyser større ambisjoner for videreutvikling av infrastruktur.

Åtte ladestasjoner er satt opp mellom Trondheim og Nordkapp, og skal ifølge Bellona vise at det raskt er mulig å få opp nok stasjoner til at alle typer elbiler kan krysse landet på langs uten rekkeviddeangst.

- Vi har nå kommet til et punkt hvor elbil er blitt et reelt alternativ for veldig mange bilkjøpere, i alle deler av landet, takket være ambisiøs elbilpolitikk. Da må vi kunne forvente at også behovene for å kunne lade disse bilene dekkes, sier Frederic Hauge.

Type 2-uttak
Ladestasjonene er med såkalte Type 2-uttak, det betyr at moderne elbiler som BMW i3 og Volkswagen E-up kan lades der.

- De er forholdsvis rimelige å etablere og gir sikker og bekvem lading på inntil 22kW, sier Hedda Heyerdahl i Salto Ladestasjoner AS. 

Ladestasjonene er plassert i Namskogan, Mo i Rana, Fauske, Narvik, Målselv, Tromsø, Alta og Honningsvåg. Ettersom det er langt over 20 mil mellom enkelte av dem, er det foreløpig ikke helt problemfritt å kjøre elektrisk helt til Nordkapp.

Inntil 19. mai er det i år registrert 7.343 nye elektriske biler i Norge, det betyr en markedsandel på 13,2 prosent av personbilene. Ifølge Transnova var det ved utgangen av 2013 mer enn 4600 ladepunkter fordelt på 1300 ladestasjoner i Norge.

Les også: - Fantastisk at rike mennesker kan gå foran (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.