Kanskje var det vinterens erfaringer fra ladeproblemene på Teslas Model S som også nå har utsatt lanseringen av den kommende suven Model X.

I et brev til aksjonærene skriver Tesla-gründer Elon Musk at leveringene av Model X først vil starte i tredje kvartal neste år. Tidligere har det blitt hevdet at bilen ville komme i starten av året. Tesla har bygget flere prøvebiler, men ifølge sjefen selv må alle detaljer være på plass.

– Å lage én av noe er ganske lett, men å lage mange som skal vare lenge, er verre. Det er vanskeligere å lage maskinen som skal lage maskinen, enn maskinen selv, sa Elon Musk på et telefonmøte med investorer denne uken.

Vil lage en diamant

Da han besøkte Norge i forbindelse med ladeproblemene sist vinter, hevdet han at han jobbet for at alt skulle være perfekt. Slike problemer vil han unngå med den nye modellen, men han benekter at det er store feil på testbilene som førte til utsettelsen av modellen.

– Det var ingen store ting. Men en hel haug av småting. Det vi vil er å få til detaljene riktig. Det vi ønsker er å lage en diamant uten feil, sa Musk.

Det kom også spørsmål om ikke denne modellen var unødvendig for å nå målet om masseutbredelse av elbiler med den kommende volummodellen Model 3.

– Den er ikke nødvendig for å komme til Model 3, men det er den store batterifabrikken. Vi trenger tre år for å få fabrikken på plass, så vi lager Model X i mellomtiden. Den kan også bringe inn kapital som vi trenger for å bygge Model 3, så den fungerer som det. Model X blir noe helt spesielt, det er en bil som burde eksistere, sa Musk.

Utsolgt i 2015

Model X er en firehjulsdreven, stor suv som benytter seg av Teslas unike batteriteknologi, og vil få den nye drivlinjen med to motorer som på starten av neste år også lanseres i den eksisterende Model S. Musk er tilbakeholden med antallet Tesla vil produsere neste år.

– Fordelen er at vi har drivlinjen og chassiset. Men det er komplisert å bygge falkevingedørene og karosseriet som ikke finnes ennå, så vi vet ikke helt hvor mye vi får produsert. Vi er utsolgt i 2015, og bestiller du bilen nå, blir den levert i 2016, sa Musk.

En lang rekke nordmenn har allerede reservert den nye Model X. Og samtidig hevder Tesla-sjefen at etterspørselen etter produktene deres ikke er noe problem. I år kommer Tesla til å bygge omtrent 33.000 biler, men dette vil vokse de kommende årene.

– Vi har ganske få butikker, vi annonserer ikke. Hvis etterspørsel var problemet, så kunne vi gjort en haug med ting. Produksjonen er temaet. Det er vanskelig å bygge en bil. Det er 70.000 deler i bilen, og alle må produseres. Vi har mer etterspørsel enn vi kan takle. Vi øker produksjonen med 50 prosent i året, i mange år fremover. Vi skulle gjerne vokst fortere, sa Musk.

Den store batterifabrikken i Nevada er under bygging, og vil sørge for store besparelser for selskapet, skal vi tro Musk.

– Vi tror på minst 30 prosent mindre kostnader, kun basert på plasseringen og storproduksjon, uten teknologiutvikling. Kan vi ikke nå 30 prosent uten teknologiutvikling, burde noen skyte oss, sa Musk.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nå har de kræsjtestet Tesla - se resultatet av grisejulingen

Tesla-salget stuper i Norge