Nytt år betyr nye muligheter, og i år er det poitensielt tusenlapper å spare i omregistreringsavgift for bruktbil. Fra 1. januar trådte nye regler i kraft, noe som medfører at avgiften går ned med i gjennomsnitt 35 prosent.

Men det ikke er gitt at avgiftsreduksjonen vil gi reduksjon i salgsprisen på bruktbilmarkedet - og dermed komme forbrukeren til gode.

Det mener daglig leder Thomas Meiner i Albjerk Bil Drammen.

- Det er ikke gitt. Bruktbilpriser varierer hele tiden og det er markedet som bestemmer, sier han.

Følger etter

På søketjenesten Finn.no, ligger 53.653 biler i Norge ute for salg i skrivende stund. Hver enkelt selger har selv ansvar for å oppdatere prisene etter nye satser, og flere av bilene til profesjonelle bilforhandlere er ikke oppdatert.

Over natten har nettofortjenesten på én av de 57 bruktbilene som Albjerk Bil Drammen har til salgs på Finn.no, økt med 7500 kroner etter at omregistreringsavgiften ble redusert til 5800 kroner.

- Betyr det teknisk sett at det kan bli bilforhandlerne som tjener på kuttet i omregistreringsavgiften?

- Det er det markedet som bestemmer. For en bil til 400.000 kroner er det kanskje snakk om en avgiftsreduksjon på 4000-5000 kroner, og det er ikke de store gevinstene, slik vi ser det. Vår bruktbilavdeling vil vurdere prisene på bilene på mandag, akkurat som vi gjør hver uke hele året, sier Meiner.

Han forklarer at dersom andre forhandlere endrer prisene, vil han følge etter.

- Prisene lever hele tiden, uavhengig av avgiftsendringen som er kommet nå.

Vil ta hensyn

Endre Nordbø ved Møller Bil i Larvik har også planer om å undersøke prisene på nytt.

- Vi har bare ikke hatt tid til å justere prisene i systemet forhold til den nye omregistreringsavgiften på bruktbilene vi har ute på Finn.no. Det vil vi gjøre i neste uke, effekten av avgiftsreduksjonen skal kundene få, sier Norbø.

Han bekrefter at avgiftskuttet skal komme kundene til gode, men forklarer at bilprisen forøvrig settes i forhold til markedet.

- I bruktbilmarkedet styres markedsprisen ut fra hva tilsvarende biler tilbys til, sier Norbø og mener at Finn.no gir en god pekepinn på dette:

- På Finn.no blir det veldig gjennomsiktig. Du kan du slå opp en bil og se hva en bestemt modell koster med ekstrautstyr.

Slik oppdager forhandlerne raskt om prisen de tar er for dyr i forhold til resten av markedet. En reduksjon i omregistreringsavgiften vil typisk gi størst utslag for biler det er mye av i markedet - og motsatt.

- Kan kunder få den nye prisen også i helgen - selv om disse teknisk sett ikke justeres før i neste uke?

- Ja, det blir tatt hensyn til, forsikrer Nordbø.

Med Tollvesenets kalkulator kan du selv regne ut hva det vil koste å omregistrere en bruktbil.

LES OGSÅ: Bråbrems for bruktbilimport

- Jeg tror det er flere enn meg som ristet på hodet over det regnestykket  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.