Et drama for åpen scene rundt ledelsen har i flere uker ridd den tyske bilprodusenten Volkswagen.

Det begynte for noen uker siden da den svært mektige og fryktede styrelederen Ferdinand K. Piech (78) uttalte til Der Spiegel at han «distanserte seg» fra konsernsjef Martin Winterkorn, skriver business.dk.

«Ich bin auf Distanz zu Winterkorn».

Mer enn disse seks ordene sa Piech ikke, i det som ifølge avisen kan ha vært verdens korteste avisintervju.

I tyske medier ble det heftig spekulert i hva Volkswagen-konsernets enehersker gjennom mer enn 20 år egentlig hadde imot konsernsjefen. Uansett regnet de fleste med at Winterkorn var ferdig i VW.

Men i stedet var det Piech som ble tvunget til å ta sin hatt og frakk og gå, i det som ifølge business.dk fremstår som total ydmykelse og et fullstendig nederlag i en maktkamp han selv hadde utløst.

De seks ledende styremedlemmene i konsernet skrev i en pressemelding i helgen at de «enstemmig har fastslått at det ikke lenger var den gjensidige tillit som er nødvendig for et suksessfylt samarbeid, og at på denne bakgrunn har professor dr. Ferdinand K. Piech avsluttet sin post som formann for styret».

- Drastiske endringer

Piech, som er barnebarn til den egentlige grunnleggeren Ferdinand Porsche, ble konsernsjef i VW i 1993 og overtok som styreleder i 2002. Som storaksjonær i VW fikk han også valgt sin fjerde kone Ursula inn i styret. Nå måtte imidlertid også hun forlate styret. Ferdinand K. Piech og Porsche-familien eier totalt 51 prosent av VW.

At mange trodde Winterkorns dager var talte etter Piech' seks ord til Der Spiegel, skyldes blant annet at Martin Winterkorns forgjenger som konsernsjef, Bernd Pischetsrieder, røk ut av sjefsstolen etter et like kort svar. På medias spørsmål om konsernsjefen ville få forlenget sin kontrakt, svarte Piech i mars 2006 at «det er virkelig et åpent spørsmål». I november måtte Pischetsrieder forlate toppjobben i VW. Det ble aldri gitt noen forklaring på hvorfor.

Nå er det stor spenning om hvordan VW utvikle seg uten Ferdinand K. Piechs hender på rattet.

- Herr Piech' avgang representerer et jordskjelvliknende skifte i Volkswagens maktstruktur, og det kan forutsies drastiske endringer i hvordan en av verdens største bilprodusenter opererer, sier Karl Brauer hos bilanalyseselskapet Kelley Blue Book til bbc.com.

En lyd du sent vil glemme
Dns biltester har fått en ny favoritt fra Mercedes
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Passat ble årets bil


  Kræsj for populære bilmodeller

  Tyvenes nye gullgruve