Da blir det EU-krav om en «112-boks» i alle nye biler.

EU-parlamentet i Strasbourg behandlet saken ferdig tirsdag. Resultatet er at alle nye personbiler som selges fra 31. mars 2018, skal ha installert eCall. Det er en 112-boks som automatisk kontakter næreste alarmsentral om bilen er involvert i en ulykke og kollisjonsputen utløses.

Som EØS-land vil reglene også gjelde for Norge.

Forslaget stammer fra EU-kommisjonen, som håper tiltaket skal kunne redde rundt 2.500 liv i året. Samferdselsdepartementet har tidligere konkludert med at det er ønskelig å innføre eCall i Norge, og håpet er at redningen skal komme raskere når ulykken er ute og det handler om minutter.

Medlemmer i EU-parlamentet har vært bekymret for personvernet i forbindelse med det nye systemet, og tirsdagens vedtak gjør det klart at innretningen ikke skal gjøre det mulig å spore kjøretøyene ellers. Kun ved ulykke skal systemet aktiveres og informasjon om bilens plassering sendes til redningstjenesten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.