I juli ble det registrert 12.394 nye personbiler i Norge, melder Opplysningsrådet for Veitrafikken AS (OFV) mandag kveld.

Det tilsvarer 704 flere biler, en oppgang på seks prosent, i forhold til juli ifjor.

Sammenlignet med gjennomsnittet for julimåned de ti foregående årene, er årets julitall 14,2 prosent høyere.

«Vi må tilbake til juli 1998 for få finne høyere julitall enn i år», heter det i meldingen. Da ble det registrert 12.657 biler i løpet av sommermåneden.

Administrerende direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV tror det økte salget skyldes flere faktorer.

- Det kan nok hende flere har gått inn og kjøpt seg en bil i det variable været vi har hatt, men det er nok ikke hovedårsaken, sier han til DN.

Halv årsavgift

Derimot tror Thorsen at mange bilister har sett muligheten for å spare en halv årsavgift ved å hente nyinnkjøpte biler etter 1. juli.

For venter du med å plukke opp bilen til kalenderen viser årets syvende måned, vil årsavgiften bli redusert - selv om bilen var klar til henting tidligere.

- Det er nok slik at kontraktene er inngått tidligere på året, og at det egentlig er utleveringer det her er snakk om, sier Thorsen om salgsstatistikken.

Ubekymret

OFV-direktøren melder ellers om et godt bilsalg hittil i 2015. Foreløpig har Thorsen sett få tegn til økonomisk bekymring hos bilkjøperne, til tross for mørkere økonomiske utsikter i Norge.

- Det virker som det fortsatt er veldig høy grad av optimisme når vi ser på antall utleverte biler. Kontraktinngåelsen er også veldig god. Det at Norge går dårligere, har enda ikke slått ut på bilsalget. Det er ingen krise, sier Thorsen.

Han forklarer at bilkjøperne normalt tar globale, økonomiske situasjoner innover seg. Men han vet ikke når.

Kan dabbe av

Mandag uttalte oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til TDN Finans at han mener en oljepris på nærmere 40 dollar fatet ikke er utenkelig fremover. Samme dag endte greske børser ned over 16 prosent etter å ha åpnet for første gang på fem uker.

- Fortsetter de dårlige signalene fra verdens børser og oljeprisen fortsetter å holde seg på et lavt nivå, er det klart det kan få konsekvenser for folks privatøkonomi. Vi ser allerede at arbeidsløsheten har steget. Har du nettopp mistet jobben, står du ikke i første rekken som nybilkunde, sier Thorsen.

At nybilsalget fremdeles går bra, tar han som et tegn på at nordmenn har en solid privatøkonomi.

- Hvilke forventninger har du til salget fremover?

- Det kan se ut som om det høye salget skal fortsette en stund til, de fleste forventer at det skal dabbe av utover høsten, sier Thorsen.

 

Les også: - Jeg sa alvorlig farvel til familie og venner

- Plutselig kan du få en høyblokk rett foran boligen eller en motorvei i hagen

Biblioteket så ikke for seg at det var dette som skulle vippe Jo Nesbø og Jojo Moyes ned fra toppen av utlånslisten...

 

Se også:

Retrogolf tar av:

Retrogolf tar av
Spiller hickory-golf i tweed og knestrømper.
01:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.