– Dersom vi skal få andre til å endre klimaatferd, må vi begynne med oss selv, sier Venstre-nestleder Terje Breivik til NTB.

Sammen med resten av partiets stortingsgruppe er han denne uken i Toronto og Ottawa i Canada for å studere grønne løsninger i næringsliv og finans samt i skattesystemet. Fra sidelinjen har han fulgt FNs hovedforsamling med stor interesse.

– Vi er glad for og stolt over å ha en statsminister som er så tydelig som hun var, sier Breivik.

Omstilling

Venstre-nestlederen viser blant annet til Solbergs oppfordring til verdens ledere om å sørge for at Parisavtalen raskt kan tre i verk.

– Når Parisavtalen trer i kraft, vil dette være et sterkt signal om at verdens regjeringer mener alvor med omstillingen til en lavutslippsverden. Vi trenger alle med på laget om vi skal få dette til – offentlig sektor, næringslivet, frivillige organisasjoner, voksne, eldre og ikke minst barna, sa Solberg.

At statsministeren også skal lede FNs pådrivergruppe for å nå bærekraftmålene, er noe samarbeidspartiet Venstre gleder seg over.

– Klimakutt er en avgjørende del av bærekraftmålene. Skal Norge lede et slikt arbeid, må Norge selv går foran å vise vei i klimapolitikken, poengterer Breivik.

Utålmodig

Utålmodigheten er stor i Venstre etter lange måneder med borgerlige sonderinger, samtaler og forhandlinger om et grønt skatte- og avgiftsskifte.

Partileder Trine Skei Grande har gitt uttrykk for at det neppe blir noen enighet før statsbudsjettet legges fram 6. oktober, noe som borger for en tøff budsjetthøst på Stortinget.

– Vi legger til grunn at regjeringen overholder sine klimaforpliktelser i sitt forslag til statsbudsjett. I tråd med budsjettavtalen med Venstre fra i fjor må regjeringen legge fram et forslag om et grønt skatteskifte som skal medføre reduksjon i klimautslippene, sier Breivik.

Ideen er å skjerpe avgiftene på forurensende atferd og veksle dette med skattelettelser for bedrifter og vanlige folk. Forhandlingene på borgerlig side har strandet i uenighet om økte diesel- og bensinavgifter.

Nye kutt

Terje Breivik mener det må bli mer lønnsomt å velge grønne løsninger i transportsektoren.

– Avgiftene på null- og lavutslippsbiler og klimavennlig drivstoff må ytterligere ned. Og for å få full effekt så må avgiftene på fossile og forurensende alternativer settes opp, sier Venstre-nestlederen.

– Grønne skattelettelser må kombineres med grønne avgiftsskjerpelser. Dersom vi skal ha troverdighet internasjonalt, må vi gå foran som et godt eksempel, tilføyer han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.