- Folk må komme seg inn i boligmarkedet så fort som mulig for å få med seg prisstigningen i 2007. En førstegangsetablerer klarer aldri å spare opp tilsvarende ved å stå utenfor markedet, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Taper tusenvis
I dag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) frem boligstatistikk som viser at boligprisene steg 15 prosent i fjor.

Samtidig har bransjen friske prognoser for prisutviklingen i 2007. NEF tror prisene skal opp 10 prosent, mens EFF tror prisene vil stige med 12-14 prosent.

EFF repesenterer bedriftseierne, mens NEF representer flesteparten av Norges 1.300 statsautoriserte eiendomsmeglere.

Ettersom den største prisveksten i boligmarkedet vanligvis kommer på begynnelsen av året, vil de som står utenfor boligmarkedet tape tusenvis av kroner hver måned, hvis prisveksten blir som forventet.

To boliger i hodet
NEF forventer at 2007 stort sett følger kurvene til tidligere år med større fart i boligmarkedet i første halvår enn i andre. Formann Øivind A. Tandberg forventer at prisene vil stige rundt syv prosent første kvartal.

Det vil si at en leilighet som koster 1,5 millioner kroner i dag blir over 100.000 kroner dyrere i løpet av våren.

Tveter mener altfor mange førstegangkjøpere er opptatt av å kjøpe drømmeboligen med én gang. I stedet kan det være lurt å tenke langsiktig, og planlegge et løp hvor den første boligen er en inngangsbillett, som skal bringe deg et steg nærmere drømmeboligen, mener han.

- For i det hele tatt å komme seg inn på markedet er det lurt å kjøpe en beskjeden bolig i et rimelig område. Dermed får man med seg prisstigningen, uten å tøye strikken for langt. Så kan man heller ha en plan om å flytte til Frogner om fem år, foreslår Tveter.

Få leiligheter
Nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes forening følger Tveters tankegang:

- Rådet er å gå inn i markedet. Om du satser på å vente på en priskorrigering, må du vente lenge, sier Ek.

Begge påpeker likevel at man skal bruke den tiden man trenger på å finne en bolig man kan trives med.

Hovedårsaken til den bratte prisveksten i begynnelsen av året er at det som regel er relativt få leiligheter til salgs på denne tiden, slik at den store etterspørselen driver prisene til værs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.