Flere av de største hytteutleierne sier de allerede nå ligger langt foran fjorårets rekordsesong.

- Vi har booket langt flere hittil i år enn på samme tid ifjor, som var et rekordår. 2007 ser ut til å bli det beste året noen sinne, sier daglig leder Grete Sexe i hyttegiganten Novasol.

De har hatt jevn vekst hvert år på utleie av norske hus, uavhengig av hvilken nasjonalitet som booker, og i år ligger det an til å bli bedre enn noen gang.

- Vi er også godt i gang med bookingen for 2008, sier Sexe.

Se DNtv:
Flere krever luksus på fjellet

Trenger flere hytter
Novasol har over 2000 private utleiehytter og leiligheter i Norge, og er dermed den klart største hytteutleieren her til lands. Ifølge Sexe har de en markedsandel på rundt 45 prosent.

- Vi skulle gjerne hatt mer å leie ut, derfor annonserer vi etter flere hus for å dekke etterspørselen. Det er et markedet som ikke er fullt utnyttet, sier Sexe.

Hva er dine erf#229er fra hyttemarkedet? Tips oss om saker!

Bedre enn rekordåret
- Det ser veldig bra ut. Så langt har vi en inntektsøkning på 35 prosent i forhold til i fjor, som var vårt beste år noensinne, sier daglig leder Stein Helge Helland i Hemsedal booking, som har 80 prosent av markedet i Hemsedal.

Han tror en av årsakene til at folk booker tidlig er at Hemsedal hadde en veldig god snøvinter i fjor, og blir sett på som en snøsikker destinasjon.

- Det er for tidlig å si sikkert om dette blir et rekordår, men det ser veldig bra ut. Folk er i hvert fall veldig tidlig ute og sikrer seg de beste hyttene, sier Helland.

Prisene i Hemsedal har gått opp en del i høysesongen, rundt fire prosent siste år, mens prisene har vært relativt flate i lavsesongen de siste årene, opplyser Helland, som mener prisveksten i gjennomsnitt ligger på tre prosent.

Det skyldes stor utbygging, som har gitt mange nye senger og økt konkurranse om gjestene.

Opp 20 prosent
- Det ser veldig bra ut så tidlig, sier salgssjef Sondre Amdahl i Trysilfjellet alpin AS, som har 45 prosent av markedet for utleiehytter og leiligheter i Trysil.

De har en økning på 20 prosent i både antall gjester og inntekter sammenliknet med samme tid i fjor.

Amdahl tror den store pågangen for en stor del skyldes kaldt vær i Skandinavia.

- Det er ikke norske kunder, men først og fremst svensker og dansker og tyskere som har henvendt seg nå, sier Amdahl.

Etter som det er tidlig påske i år, mener han det blir en utfordring å fylle opp i april.

- Jeg tror det blir bra sesong totalt sett, men kalenderen sørger for at det ikke blir en helt fantastisk sesong, sier Amdahl, som tror på en økning på ti prosent sammenliknet med forrige sesong.

Booker senere
- Det ser bra ut. Vi ligger 10-12 prosent bedre an enn vi gjorde på samme tid i fjor målt i gjestedøgn, sier daglig leder i Geilo Booking Richard Palmgren.

Han anslår at de har rundt 30 prosent av bookingmarkedet i Geilo.

- Geilo er jo en destinasjon som har stor andel nordmenn som alltid booker mye senere enn gjester fra Danmark, så vi har ikke kommet fullt i gang, men også de store norske ukene som jul, nyttår og påske fylles opp tidligere enn normalt, sier Palmgren.

Han tror den tidlige påsken i år gjør at mange er tidligere ute med å tenke booking.

Palmgren er tvilende til at det blir ny rekord i år.

- Vi får nok økning i januar, februar og mars, men den tidlige påsken vil gjøre april vanskelig. Hvis vi kommer opp på samme nivå som sist sesong, skal vi være fornøyd. Det var jo et rekordår, sier Palmgren.

Utleierne i luksussegmentet merker også økt pågang.
Se reportasje på DN.tv: Flere krever luksus på fjellet

Les mer om hyttemarkedet på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.