- Går selger konkurs, får boligkjøperne regningen for grove byggefeil. Dette er blitt et stort problem, sier advokat Arne Grünert til Bergens Tidende.

Han har spesialisert seg på reklamasjonssaker etter kjøp av eiendom, konkursrett og megleransvar.

Grünert opplever nå en kraftig økning i saker hvor boligkjøpere ikke får sin rettmessige erstatning fordi selgeren ikke kan gjøre opp for seg.

Kan koste halv mill.
Alvorlige mangler, som fort koster 400.000-500.000 kroner å rette, er dermed noe kjøperen må dekke selv.

Grünert advarer spesielt mot eiendomsspekulanter som oppretter selskaper ene og alene for å kjøpe og rehabilitere eiendom for videresalg. Men også salg fra privatpersoner kan være risikabelt.

Grünerts klare råd er å aldri kjøpe en bolig uten at du har kredittsjekket selgeren.

Risikofylt
Når man kjøper en ny bolig, gir bustadoppføringsloven en garanti for at mangler for inntil tre prosent av kjøpesummen blir dekket. For rehabiliterte boliger, som kommer under avhendingsloven, er det ingen slik garanti.

– En kan regne med at en del av selskapene som selger boliger utenom bustadoppføringsloven, ikke har så god økonomi. Derfor er det viktig å se på hvem som selger, sier jussprofessor Kåre Lilleholt ved Universitetet i Oslo. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.