Onsdag publiserte SSB den kvartalsvise leiemarkedsundersøkelsen (LMU). Den viser at kostnaden ved å leie bolig i Norge bare så vidt har gått opp i 2009 - og langt mindre enn prisutviklingen ellers i samfunnet.

Les saken: Månedsleien opp 4 kroner

Private såvel som profesjonelle utleiere har fått merke at presset på boligmarkedet har variert kraftig som følge av finanskrisen.

En rekke faktorer har gjort at prisene på utleie har blitt holdt nede. Da boligmarkedet gikk på en dupp falt også utleieprisene som følge av at boliger som normalt ble lagt ut for salg, heller ble leid ut i påvente av bedre salgspriser.

Typiske leietagere forsvant
Samtidig forsvant en viktig del av befolkningen som normalt leier bolig, forteller administrerende direktør Kai Sjøvold i Norges største privateide boligeiendomsselskap, Fredensborg Eiendomsselskap.

- En god del utenlandske håndverkere reiste tilbake til landet de kommer fra, for eksempel Polen, fordi jobbene ble borte, sier Sjøvold.

Det Oslo-baserte selskapet eier mer enn 2.500 leiligheter som de leier ut, samt 10.000 kvadratmeter næringslokaler. Selskapet påvirkes dermed både av utviklingen i verdien på eiendomsmassen og utleieprisene.

På kort og mellomlang sikt tror Sjøvold at utleieprisene vil øke, men ikke dramatisk.

- Det blir ikke noen voldsom boom i prisene. Men det totale boligbehovet i Oslo er stort, og det bygges for lite. Med nettotilflytning av blant annet studenter og innvandrere vil leiemarkedet igjen oppleve prispress, spår han på litt sikt.

På enda lengre sikt, er han ikke i tvil om at det må komme en realtivt betydelig økning i utleieprisene.

- Utviklingen i både leiepriser og boligpriser må på sikt harmonere med Ola Nordmanns disponible inntekt. I det korte løp kan det være store forskjeller på hvordan det slår ut i bolig- og utleieprisene, men i det lange løp er det nødt til å være en relasjon mellom dem, sier han.

Les også: Her koker boligmarkedet fortsatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.