- Rundt 40 prosent av de annonserte objektene har blitt solgt etter første visning på nyåret, sier markedssjef Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom til DN.no.

Dermed starter markedet der det lå i den sterke salgsmåneden oktober i fjor, ifølge Syverstad, og mener det ligger over normalen nå.

- Starten er positiv og vi opplever markedet som sterkt når boligene går så fort unna, sier han.

Tempoet i omsetningen til landets største meglerkjede tilsier at det i snitt tar 30 dager fra en bolig legges ut i markedet til den er solgt.

- Et landsgjennomsnitt på under 30 dager er svært raskt, så dette kommer nok ikke til å vedvare, sier Syverstad.

På det verste høsten 2008 ble kun ti prosent av meglerkjedens boliger solgt etter første visning.

Mange på visning
Visningene er også godt besøkt, ifølge Syverstad.

- Så langt i år har det vært rundt fem registrerte personer per visning i snitt på første visning, mot et gjennomsnitt på tre personer i hele fjor, sier han.

DnB Nor Eiendom fører statistikk over hvor mange som er innom visningene. Eller det vil si, hvor mange som skriver seg på listene som interessenter.

- Så det reelle tallet besøket på visninger ligger trolig rundt 20 prosent høyere, anslår Syverstad.

I fjor viste landsgjennomsnittet at ti personer var innom på visning frem til boligen ble solgt.

Administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus bekfter at de også har bra oppmøte på visningene på Østlandet og at det stort sett går for gode priser, selv om markedet fortstat er litt selektivt.

- Det virker som om etterspørselen er større en tilbudet for øyeblikket en del steder, ifølge Nymark.

En av forkl#229ene til det gode besøket på visningene er et lavt utbud.

Nå ligger det 14.600 bolig på Finn.no. Ifølge Syverstad er dette 3.000 færre enn på samme tid i fjor.

- Tilbudet er lite og etterspørselen er høy. Vi har for lite boliger å tilby i øyeblikket. Derfor er vi spente på prisutviklingen. Jeg blir veldig overrasket om ikke prisene stiger betraktelig i januar, sier Syverstad.

- Mange grunner til januarhopp
Syverstad mener årsakene til at prisene skal opp er mange:

- Folk bruker mindre av sin disponible inntekt på bolig enn de har gjort på flere år, rentene er lave, utbudet er 20 prosent lavere enn på samme tid i fjor, boligbyggingen er på et lavmål, og befolkningen vokser, påpeker han.

- Da er ikke spørsmålet hvorvidt boligprisene kommer til fortsette å stige – men hvilke faktorer som skulle tilsi at de ikke kommer til å stige, mener Syverstad.

Syverstad forventer at prisøkningen fra 2009 forsetter ut over i 2010, men at økningen i 2010 blir på under halvparten av 2009.

- Vi forventer at mesteparten av boligprisøkningen kommer i første halvår. Med en sannsynlig økning i boliglånsrente og en sannsynlig økning i arbeidsløshet forventer vi en utflating av prisene utover i året.

Syverstad forventer at de gjennomsnittlige boligprisene i 2010 vil ligge rundt syv prosent høyere enn i 2009.

Les også:
- Bygges altfor få leiligheter
Satte ned prisen fra 30 til 6,8 mill.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.