Hvert fjerde boligkjøp ender i tvist mellom kjøper og selger, skriver Aftenposten og viser til tall fra forsikringsselskapet Help.

Advokat Thorvald Nyquist i advokatfirmaet Deloitte mener lovgivningen må ta en vesentlig del av skylden for de høye tallene. Han peker på at det bare er hans egen stand som tjener på de mange konfliktene.

Det er fortsatt frivillig om man vil bruke tilstandsrapport når man skal selge boligen sin. Det mener Forbrukerrådet er hovedproblemet. Takstlovutvalget kom i fjor med et forslag som skulle øke bruken av tilstandsrapport, men foreløpig har lite skjedd. Utvalget slet selv med å komme til enighet, og ifølge Aftenposten hadde utvalget nærmest norgesrekord i antall dissenser.

- Vi synes Takstlovutvalget gjorde det unødvendig vanskelig. Det enkleste vil være å gjøre tilstandsrapport oblligatorisk, sier underdirektør Torgeir Øines til avisen.

En annen mulighet for å få opp bruken er å forlenge reklamasjonsfristen fra dagens fem år til ti år om man dropper tilstandsrapport.

Bakgrunnen for de aller fleste tvistene er at eiendommene ikke svarer til kjøper forventning. De typiske tvistene omhandler våtrom, sopp og råteskader, lekkasjer og dreneringsproblemer.

- Ifølge eierskifteforsikringsselskapene utgjør disse forholdene alene opp mot 75 prosent av tvistene.

Typisk er at disse "skjulte feilene" heller ikke var kjent for selger før salget. Selger har med dagens ordning begrensede incentiver til å finne ut av eiendommens tilstand før salget, påpeker advokat Nyquist.

- Hvis han skaffer informasjon om feil ved eiendommen før salget, må han opplyse om dette og det vil normalt føre til en verdireduksjon. Selger velger heller eierskifteforsikring, forklarer han.

Kjøperen har også begrenset mulighet til å undersøke eiendommen grundig. Og om de tarmeg seg bygningskyndige på visning kan de vurderes strenger ved en reklamasjon i etterkant, i følge Nyquist. Derfor mener han det beste vil være å gjøre tilstandsrapporter obligatoriske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.