Takket være en aversjon mot bilkø og ei jaktkoie som brant har ekteparet Jan (45) og Lise (39) Skogheim blitt mangemillionærer på tomtesalg til hyttebygging.

Ekteparet drømte om bonderomantikk og kjøpte en gård i Åmot i Østerdalen i 2001, men endte opp med å jobbe døgnet rundt for å holde hjulene i gang. Den største forskjellen var at de fikk jobben på gården i tillegg til pendlerjobben på dagen. Da de var i ferd med å gi opp kom hytteplanene ved en tilfeldighet. Nå har ekteparet solgt 360 hyttetomter på få år.

Siden oppstarten i 2005 har ekteparets aksjeselskap fått et akkumulert resultat før skatt på nærmere 20 millioner kroner. I tillegg kommer rundt 6,5 millioner i år, og enda gjenstår det å selge rundt 100 tomter. Tross suksessen har det ikke manglet på advarsler underveis.

- Vi hadde en hyttemegler fra Hedmark Eiendom på bef#229 før vi startet salget i 2005. Han sa umiddelbart at han ikke hadde tro på planene. Han så knapt nok behov for å gå ut av bilen. Da bestemte vi oss for å selge alle tomtene på egenhånd, sier Jan.

Les også på DN.no i dag: Her bygges det flest hytter

Startet med en brann
Nå står ekteparet på det samme utsiktspunktet hvor det hele begynte en vårdag i 2004. De står og ser utover fjellsiden, ned mot gården de kjøpte for 7,7 millioner kroner. Oppover i fjellsiden ser de området hvor en jaktkoie brant innvendig.

- Vi kjøpte ei ny koie, men så viste det seg at den brannskadde koia likevel kunne restaureres. Da sto vi plutselig med ei koie til overs, sier Lise.

Jan visste imidlertid råd, for han ville gjerne ha enda ei jaktkoie på gårdens utmarksområde på fjellet. Senere viste det seg at det var nettopp koiebrannen og den nye jaktkoia som ble løsningen på deres økonomiske problemer.

- Jeg kjørte rundt i området her sammen med en tømrer, for å finne et egnet sted til den nye jaktkoia. Vi gikk ut av bilen og stilte oss akkurat her vi står nå. Vi nøt den vakre utsikten og begynte å snakke om at dette måtte være et fint område for hyttebygging, sier Jan.

Drømmen som brast
Kort tid før hadde ekteparet hatt et oppgjør på kammerset. Livet på gården hadde ikke blitt slik de hadde tenkt seg.

- Kortversjonen er vel at det ble mer jobb og mindre utbytte enn vi hadde sett for oss, sier Lise.

Ingen av de to hadde erf#229 fra jordbruk. De overtok en gård med stor bygningsmasse, 14.500 dekar skog, 300 mål dyrket mark, rundt 70 storfe til kjøttproduksjon, årlig levering av 120.000 slaktekyllinger i tillegg til 20 geiter, tre hester, to hunder og tre katter.

- I realiteten hadde vi jo ikke peiling. Jeg hadde aldri kjørt traktor før. Men vi var lei av å stange i bilkø på vei fra Fetsund til Oslo på jobb. Vi var klare for å starte et helt nytt liv, sier Jan.

Med tre små barn, to pendlerjobber og gården i tillegg ble det liten tid til bonderomantikk.

- Kort tid før vi fikk ideen om å utvikle et hytteområde, hadde vi diskutert om vi skulle selge gården og flytte tilbake til Fetsund. Vi var innstilt på at vi kanskje måtte gi opp drømmen om et helt nytt liv, sier Lise.

Ble enige om å satse
Etter en felles bef#229 på det planlagte hytteområdet ga ekteparet hverandre et år til å utvikle den nye ideen. Hvis det gikk skulle familien bli, hvis ikke ble det flytting tilbake til Fetsund.

- Jeg tok jobb som skolefaglig rådgiver i Fetsund, for å holde økonomien vår flytende. Slik fikk også Jan muligheten til å jobbe dag og natt med planene om det nye hytteområdet. Jeg bodde i Fetsund med jobb, barn og amming på hverdagene, og så var vi sammen på gården i helgene, sier Lise.

Litt over et år senere ble den første reguleringsplanen med 99 hyttetomter godkjent. De første hyttetomtene var allerede forhåndssolgt. Endelig kunne Jan få utløp for sin store hobby. Hele livet hadde han samlet på hyttekataloger, men han hadde aldri hatt råd til å bygge egen hytte.

Et helt nytt liv
Budsjettet for strøm, vei og felles vannforsyning til de første ti hyttene lød på i overkant av tre millioner kroner. Inntektene fra de ti første tomtesalgene lød på omtrent det samme.

Deretter gikk det slag i slag. Det store gjennombruddet kom ved årsskiftet fra 2008 til 2009. Siden er det solgt 50 tomter i halvåret. Frem til i dag har ekteparet solgt hyttetomter for over 100 millioner kroner. I mellomtiden er den nye jaktkoia blitt flyttet til fordel for at Jan endelig har fått sin egen hytte.

Nå sitter Jan og Lise ved kjøkkenbordet i deres egen hytte på utsiktspunktet hvor ideen om et hytteområde kom opp for første gang. Det er fyr på peisen, og Jan koser seg med hyttemodellene, som fortsatt er hans store hobby. Som vanlig er det imidlertid plikter som kaller på gården.

Vel tilbake på gården kjører Jan traktor som om han aldri har gjort noe annet. Det har skjedd en forvandling siden han overtok gården uten å ha kjørt traktor en eneste gang. Allerede er det roligere dager for familien Skogheim, sammenlignet med få år tilbake. Nå jobber begge i eget selskap. Det er for lengst slutt på pendlerjobber i tillegg til gårdsdriften. Enda roligere kan det bli når resten av hyttetomtene er solgt.

- Men dere kan vel få regulert flere hyttetomter? Dere har jo mye utmark å ta av?

- Nei, vi må sette grensa et sted. Vi kan jo ikke leve i et evig sirkus, sier Jan.

- Vi har realisert drømmen om et helt nytt liv, og nå vil vi ta vare på den, og barna. Nå skal vi drive gården og hytteområdet, og nøye oss med det. Etterhvert håper vi å tilbringe mer tid i utmarka, slik vi opprinnelig hadde planlagt, sier Lise.

Les også på DN.no i dag: Her bygges det flest hytter


Les også: Oslo-folk vil vekk

Slik får du råd til hyttedrømmen


<b>Kjøpte hytte av notorisk konkursrytter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.