En gruppe på ti mennesker beveger seg rundt den store hytta som ligger på en av de fineste tomtene langs fjellsiden på Høgevarde, et hyttefelt like vest for Norefjell.

Det er ikke vanskelig å se at noe har gått veldig galt under byggingen av hytta. Taket er nærmest salrygget, og enkelte steder innvendig buler veggpanelet som buestrenger ut i rommet.

Det er første dagen i rettssaken Oslo-familien Vaage har anlagt mot rådgivingselskapet Opak. Dommere, advokater og flere takstmenn fra begge parter er på bef#229 av hytta som er gjenstand for rettssaken.

Takstmann Svein Oppegaards «bandjern» glir lett ut og inn av de mange sprekkene i de laftede veggene.

- Jeg tør nesten ikke å gå inn i hytta. På grunn av alvorlige feil i bæringen er det overhengende fare for at taket faller sammen, sier han.

Overså alvorlige feil
I 2005 bestemte Geir og Bente Vaage seg for å bygge en hytte som skulle være et samlingssted for familien.

Norefjell Panorama kunne tilby både tomt og hytte på Høgevarde. Og siden familien sto på flyttefot til London, valgte Vaage å hyre inn Opak som rådgiver for å følge opp byggeprosessen. Sommeren 2005 startet byggingen.

Allerede på den første bef#229en Opak-rådgiveren gjorde i august ble det klart at hyttebyggingen bar galt av sted. Rådgiveren skrev en omfattende liste over alvorlige mangler som han sendte til entreprenøren Norefjell Panorama.

 

- Men Opak-rådgiveren så ikke det som var mest alvorlig. Nemlig at hytta ikke var bygd på en såle, men bare en ringmur, og at måten hytta ble bygget på innebar så svak bæring at taket sto i fare for å presse ut veggene slik at hele hytta kunne kollapse, sier Geir Vaage.

I tillegg var tømmeret som ble brukt i laftingen for fuktig, ifølge Vaage.

- Vi hadde en avtale om at Opak skulle måle fukt i tømmeret, sier Vaage.

Fra London hadde han få andre valg enn å stole på at Opak gjorde jobben de var enige om. Så da rådgiveren anbefalte Vaage å betale ut første avdrag på 750 000 kroner tidlig i september, når de fleste feil skulle være rettet opp, gjorde Vaage det.

- Hadde jeg visst om manglende grunnmur og feil på bæreevnen, ville jeg aldri betalt, sier han.

- Hytta må rives
Først på bef#229en i november, rett før hytta skulle overdras til Vaage, oppdaget Opak-rådgiveren feilen med grunnmuren.

Vaage nektet derfor å overta hytta, og gikk i forhandlinger med entreprenøren om erstatning for feil og mangler.

Gjennom to forlik sommeren 2006 og sommeren 2007 fikk Vaage rundt 400 000 kroner av entreprenøren. Da han kontaktet et lokalt laftefirma for å få pristilbud på utbedringene, kom imidlertid det største sjokket.

- Vi fikk vite at hytta led av svært alvorlige konstruksjonsfeil som ikke var omfattet av tidligere mangellister og reklamasjoner mot selgeren, sier Vaage, og beskriver prosessen med det som skulle bli familiens drømmehytte som "et helvete".

Takstmann og ekspert på laftebygg, Svein B. Oppegaard skrev en knusende rapport hvor han frarådet familien Vaage å oppholde seg i hytta. Det bare var et tidsspørsmål før taket ville falle ned i stua.

- Disse feilene burde vært oppdaget av Opak allerede da de så på byggetegningene i april, og i alle fall på første bef#229 i august, sa Oppegaard da han vitnet i rettssaken i Hallingdal tingrett i forrige uke.

Oppegaard mente hytta like godt kunne rives, for med så store feil og mangler ville det ikke lønne seg å bare foreta en utbedring.

Hos entreprenøren Norefjell Panorama var det ingen penger å hente etter at eieren Stein Skau-Jacobsen tømte selskapet og forsvant til ukjent sted utenlands.

Les også: Kjøpte hytte av notorisk konkursrytter

Vaage stevnet dermed Opak for retten siden selskapets rådgiver ikke oppdaget de alvorlige feilene ved hytta.

- Jeg endte til slutt med en regning på over hundre tusen kroner for deres rådgiving, og sitter igjen med en hytte som ikke kan brukes. Da må de ta ansvar for at de ikke har gjort jobben sin, sier Vaage.

Etter å ha innhentet tilbud på ny hytte, krevde Vaage en erstatning på 3,4 millioner kroner fra Opak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.