Investor Øystein Tvenge stevnet i vår mobilgründer Nadir Nalbant med krav om innbetaling av restkjøpesum etter kjøp og overtakelse av en luksusvilla i Ullernkammen 12 i Oslo.

Nalbant kjøpte boligen for 20,9 millioner kroner ifjor høst.

Nalbant holdt igjen deler av kjøpesummen grunnet det han oppfattet som omfattende mangler og problemer ved eiendommen.

Nå har Oslo Tingrett dømt Tvenge til å betale 895.432 kroner i prisavslag og erstatning samt saksomkostninger på 253.545 kroner til Nadir Nalbant og hans kone Linda Larsen Nalbant.

- Luringer skal ikke slippe unna
- Jeg mente i utgangspunktet at dette ikke var en viktig nok sak til å ta en rettssak, og pengene var ikke noe hovedpoeng her. Derimot er det en prinsippsak at luringer ikke skal slippe unna med det de prøver seg på. Jeg har tidligere ikke gått av veien for å ta en runde i retten når saken krever det, og slik vil jeg at det skal være, sier Nalbant.

Dermed må Tvenge punge ut med rundt det dobbelte av beløpet Nalbant holdt tilbake.

- Vi har gått gjennom dommen, og mener den er feil og anker saken til lagmannsretten, sier Øystein Tvenge til DN.no.

Tvenge og hans advokat Håkon Ustaheim i Ro og Sommernes mener dommen verken samsvarer med fakta i saken, eller hvordan Høyesterett har nedfelt rettsreglene på dette området i den senere tid.

 



Se flere bilder av eiendommen her (ekstern lenke)

Solgte på grunn av finanskrisen
Tvenge kjøpte det 429 kvadratmeter store huset i 2006. Prisen var 9.250.000 kroner. Deretter gjenomgikk boligen omfattende rehabiliteringsarbeider.

Ifølge dommen fra Oslo Tingrett flyttet Tvenge inn i boligen i april 2008, og tok sikte på å benytte eiendommen som sin private bolig i lang tid. Men som en følge av finanskrisen, la han i andre halvdel av 2008 boligen ut for salg.

Salget ble forestått av champagnemegler Odd Kalsnes i Privatmegleren Aveny, med en prisantydning 24,5 millioner kroner.

Nalbant måtte i forbindelse med at det skulle tas opp lån for å betale kjøpesummen, innhente en oppdatert takst. Takstmannen kom frem til at markedsverdien ville være 24 millioner kroner.

Problemer med rotter og vinkjeller
Til tross for at villaen som ble oppført på 1950-tallet hadde gjennomgått en omfattende renovering, var ikke husets nye eier fornøyd. Nalbant oppdaget flere feil og mangler på eiendommen.

Før overtakelse innhentet han derfor en ny takstrapport på eiendommen av Opak for å kontrollere om boligens standard var i samsvar med prospekt, verdi- og lånetakst.

I rapporten fra oktober 2009 konkluderte Opak med at eiendommen hadde feil og mangler til en samlet utbedringskostnad på 545.000 kroner.

På bakgrunn av Opak-rapporten ble Tvenge og Nalbant enige om at 450.000 kroner skulle holdes tilbake på meglers klientkonto inntil manglene ble rettet, da Nalbant overtok boligen 1. november ifjor høst.

Partene hadde etter dette en løpende dialog vedrørende de enkelte påpekte forholdene ved eiendommen.

Ifølge dommen påpekte Nalbant etter hvert flere forhold. Blant annet hevdet han at det var oppdaget at eiendommen hadde problem med rotter, fuktproblemer i krypkjelleren, skade på etasjeskiller, manglende drenering rundt boligen og temperaturproblemer i vinkjelleren.

Tvenge foreslo en forliksprosedyre som Nalbant ikke samtykket i.

Dermed tok Tvenge ut stevning mot Nalbant i mars i år.

Nalbant imøtegikk stevningen i mai i år, og fremsatte samtidig krav om at Tvenge skulle betale prisavslag og erstatning.

Tvenge mener han ikke kan bebreides for de skjulte feil og mangler som etter hvert ble avdekket ved boligen, og viser til at han har brukt kostbare materialer anbefalt av fagfolk.

- Når det da likevel viser seg å foreligge visse byggtekniske svakheter i ettertid, er det nettopp dette ansvaret man fraskriver seg som boligselger, når man selger brukte boliger ”som de er” med dagens regelverk, påpeker Tvenges advokat Ustadheim til DN.no.

- Dommen vil skape et ras av rettssaker på avhendingslovens område, når retten godtar at kjøper fremmer krav for en rekke synlige forhold, fordi han selv undersøkte så kort før han kjøpte, at han angivelig ikke oppdaget dem, sier Roheim.

- Kan litt om eiendomsjus
I vår uttalte Tvenges advokat Håkon Ustaheim i Ro og Sommernes til DN.no:

”Nalbant har fremmet en lang, lang rekke av mer eller mindre forståelige forhold han mener utgjør mangler ved denne boligen. Tvenge mener det har vært så grunnløse anførsler i forhold til kontrakten og rettsreglene for boligkjøp i Norge, at jeg på vegne av Tvenge har anmodet Nalbant om å skaffe seg en advokat som kan litt om eiendomsjus, slik at han kan få litt veiledning rundt hva han har kjøpt og hvilke rettigheter og plikter han har i den forbindelse.”

- Jeg tok Ustadheim på ordet og engasjerte en advokat som ”kan litt om eiendomsjus”, faktisk en god del mer enn det Ustadheim selv kan, sier Nalbant.

Ustadheim ønsker ikke å kommentere overfor DN.no hvem som kan mest om eiendomsjus.

- Jeg synes rettens begrunnelse er veldig riktig, og i overenstemmelse med det som er gjeldende rett på området. Så dette var ingen overraskelse, sier Nalbants advokat Brit Haarklou Mathisen i Dæhli Bull & Co til DN.no.

Les flere saker på DN.no:
- Har avvist bud på 50 mill.
Våkne bensinkunder sparer penger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.