Inger Spangen (49) trodde hun fant drømmeleiligheten på Årvoll i Oslo, inntil hun oppdaget hvor plagsom støyen fra skytebanen 200 meter unna var, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg hadde ikke forestilt meg at jeg skulle drikke kaffen til øredøvende skuddsalver, sier Spangen til DN.

Inger Spangen stolte på støyberegningen kommunen hadde lagt til grunn for å gi byggetillatelse da hun kjøpte leiligheten. Det angrer hun på. Hun gikk nemlig til sak, som endte med 700.000 i omkostninger.

Spangen mente at utbygger ikke hadde fulgt retningslinjene for støy fra Oslo kommune, ei heller informert om hvor høyt støvnivået faktisk var.

- Jeg er fortsatt i sjokk over at jeg led totalt nederlag og endte med saksomkostninger på 700.000 kroner, sier Spangen.

Både Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune og skytterlaget mente man ikke byrde bygge boliger på tomten. Skytterlaget solgte tomten for å få industri på området, nettopp for å få en lydskjerming i forhold til boligbebyggelse.

Ingen mangel
Retten konkluderte imidlertid med at det ikke var noen mangel fordi kommunen ikke hadde stilt andre krav til utbygger enn at de skulle legge frem beregninger som sannsynliggjorde at støygrensen ville bli overholdt. Retten mente også at Spangen burde ha forstått at det heftet usikkerhet ved beregningene til støy.

Spangen synes hennes historie viser hvor vanskelig det kan være for forbrukere å nå frem i rettsapparatet.

- Jeg føler at jeg som forbruker gikk veldig grundig til verks da jeg oppsøkte Plan- og bygningsetaten for å finne ut hvor mye støy man kunne forvente.Jeg ble fortalt at kommunen hadde stilt svært strenge krav til støy, og fikk blant annet se Multiconsults støyrapport, som lå til grunn for at utbygger fikk omregulert området til boligformål. Den viste at det for den aktuelle leiligheten maksimalt ville være støy på 40 desibel, noe jeg fikk vite at var omtrent som et stillegående kjøleskap, forteller Spangen til DN.

Ifølge reguleringsbestemmelsene var det maksimalt tillatte støynivået for boligene på 55 desibel. Målinger gjort i ettertid viser at støyen i hagen som tilhørte Spangen kom opp i over 60 desibel.

Fagdirektør Torger Øines i Forbrukerrådet sier listen for mangler nok ligger mye høyere enn boligkjøperne tror, og han mener domstolene stiller urealistiske krav til hva en boligkjøper skal klare å finne ut på forhånd.

Spangen valgte å flytte, og fikk solgt leiligheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.