Tidligere i år meldte DN.no at Eiendomsklagenemden ga A-meglerne Vestfold eiendomsmegling i Tønsberg en skrape for brudd på god meglerskikk i forbindelse med salget av boligen til Henrik Stangebye Hansen på Nøtterøy.

Les saken:
Eiendomsmeglere straffes ikke for brudd på budfristen

Årsaken var at boligen til ble solgt før budfristen var ute, og meglerne brøt den daværende regelen om at et bud må stå 24 timer etter siste visning.

Dermed fikk ikke interessenten Frank Eriksen lagt inn bud.

Det er hovedårsaken til Henrik Stangebye-Hansen nå krever en erstatning på inntil 500.000 kroner for økonomisk tap fra megleren.

- Hårreisende
- Det er hårreisende at megleren ikke fortalte meg at det var en annen budgiver som var interessert, sier husselger Henrik Stangebye-Hansen.

Han håpet først å komme til et forlik med megleren.

- Men når de er så arrogante ble det ikke noen løsning. De bør innrømme feil, og bruke sin ”tabbeforsikring”, om man kan kalle det det. Jeg krever en kompensasjon for den feilen som er begått, sier Stangebye-Hansen, og sikter til en ønsket utbetaling fra meglerkontorets forsikringsselskap Tryg Forsikring.

- Følte meg skikkelig presset
Frem til 1. juli i fjor gjaldt regelen om at meglere ikke kunne ta imot bud med kortere akseptfrist enn 24 timer etter siste annonserte visning. Da ble den endret til at meglere ikke kan ta imot bud med kortere akseptfrist enn klokken 12 første virkedag etter siste annonserte visning (se faktaramme).

Visning av boligen til Henrik Stangebye Hansenl ble avholdt torsdag 10. juni i fjor fra klokken 16.30 til 17.30, og eiendommen ble solgt klokken 16 dagen etter, altså før det var gått 24 timer.

Til tross for denne regelen valgte megleren å godta bud fra Glenn Nøstdahl, som er eier og styreleder i GN Power AS, som stod som budgiver og fikk tilslaget på eiendommen for 2,3 millioner kroner.

- Jeg følte meg skikkelig presset til å selge. Megleren sa at de andre som hadde vært på visning er ”snekkerbukser”, folk som har lyst, men ikke råd, sier Stangebye-Hansen.

Han hevder at han først fikk vite om den mulige kjøperen, Frank Eriksen, gjennom en artikkel i DN.no da Eriksen trakk megleren inn for Eiendomsklagenemnda for brudd på 24-timers-regelen. Eriksen og hans samboer var svært interessert i boligen, og hadde forebredt seg på å ta beslutningen om hvor høyt de skulle gå i budrunden etter jobb, mellom klokken 16.30 og 17.30. Da var boligen allerede solgt.

Stangebye-Hansen og hans daværende samboer ga 2,75 millioner kroner for boligen i 2006. I fjor ble prisantydningen ble satt til 2,19 millioner kroner, og boligen ble solgt for 2,3 millioner kroner. Fra Stangebye Hansen kjøpte til han solgte steg de gjennomsnittlige boligprisene i Tønsberg 11 prosent.

- Da jeg leste at det hadde vært en budgiver til, som jeg aldri hadde hørt noe om, tok jeg med engang kontakt med advokat Morten Hassum, og spurte om råd. Han tok saken, og ba om å få budprotokoll og visningslister utlevert. Denne mulige kjøperen hadde mulighet til å gå opp mot tre millioner, så her så jeg at jeg hadde tapt masse penger, hevder Stangebye-Hansen.

A-meglerne ble i denne saken felt av Eiendomsklagenemnden for å ha begått feil i sin oppdragshåndtering. Likevel mener ansvarlig megler for oppdraget Anders Eggum i A-meglerne at Eriksen ble informert grundig om den pågående budprosessen.

- Frank Eriksen la inn et bud på én krone dagen etter visning, og selger ble selvsagt informert om dette. Eriksen ble mailet og ringt 4-5 ganger i løpet av dagen, men ønsket da ikke å komme med flere bud. Stangebye-Hansen var uansett informert om denne mulige kjøperen fordi han selv holdt noen visninger, blant annet for Eriksen, sier megleren.

Uenige om pris
Henrik Stangebye-Hansen mener at det er andre forhold ved salget som gjør at han har krav på erstatning.

- Jeg syntes prisantydningen var noe lav i forhold til hva jeg hadde gitt, men megler sa at det var for å få flere på visning. Jeg håpet det skulle stemme, og at det kunne drive frem en god budrunde, sier Stangebye-Hansen.

 

Eiendomsmegler Anders Eggum mener han oppnådde en akseptabel pris for boligen, og påpeker at den var i svært dårlig forfatning.

- Folk som kom på visning syntes det var dyrt for noe i den tilstanden boligen var i, så til tross for 40-50 interessenter, var det få som satt seg på listen og enda færre som ønsket å by, sier han.

Feil opplysninger om verneverdighet
I prospektet ble boligen på Eiketoppen i Nøtterøy beskrevet som et ”særegent tårnhus med flott utsikt til Tønsberg - behov for oppussing”.

Stangebye-Hansen hevder også at A-meglerne trakk inn uriktige opplysninger om at eiendommen var verneverdig i salgsannonsen som ble publisert på Finn.no.

- Det betyr at alle endringer må godkjennes av riksantikvaren og fylkeskommunen, og betyr selvfølgelig mye for interessen for boligen, sier Stangebye-Hansen.

Denne informasjonen mener A-megleren de har mottatt på epost fra kommunen i forbindelse med en salgsprosess i 2008.

- Dette var rett og slett en feil, og vi har dokumentasjon fra kommunen som viser at de har gitt oss feil informasjon, sier Eggum.

Han påpeker også at det ikke er noe som tyder på at informasjon om at eiendommen var verneverdig førte til dempende interessen for eiendommen under salgsprosessen.

- Vi fikk heller ingen forespørsler om disse forhold, verken av selger eller interessenter. Det var ingen som påpekte denne feilen. Denne opplysningen fremkom heller ikke i salgsprospekt eller annen markedsføring av eiendommen, sier Eggum.

Økonomisk tap
A-meglerne Vestfold Eiendomsmegling mener derfor ikke de har opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt i salgsprosessen.

- Videre skal det anføres at saksøker heller ikke på noen måte har dokumentert et økonomisk tap som følge av feil som ble gjort under salgsprosessen. Kravet avvises derfor i sin helhet. Under enhver omstendighet bestrides kravets størrelse, da dette fremstår som udokumentert og hypotetisk, skriver de i et brev til Tønsberg tingrett.

Nå går det mot rettsak i Tønsberg tingrett, og Stangebye-Hansen håper saken kommer opp før nyttår.

Les mer om eiendom:
- Muligheten for en boligboble er absolutt tilstede
- Her er det noen som selger med tap
Boligprisboomen fortsetter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.