Ifjor klaget 8449 boligkjøpere på mangler og 194 boligkjøp havnet i retten. I 128 av dommene tapte boligkjøperen, skriver Dagens Næringsliv.

I én av fem boligsalg som gjøres i Norge krever kjøperen altså prisavslag.

Bare i løpet av årets tre første uker starter det over 40 rettssaker, eller forberedelser til rettssaker, hvor eierskifteforsikringsselskapene er motpart, ifølge domstolenes lister.

Forteller ingenting om huset
Spesialrådgiver Finn Spjeldnæs i byggkonsulentselskapet Opak gir innholdsløse prospekter skylden.

– En boligkjøper tror ofte det man betaler for et hus i stor grad har sammenheng med den tekniske tilstanden på huset. I de senere årene har vi sett at teknisk tilstand blir tillagt mindre betydning og at beliggenhet og andre faktorer spiller større rolle, sier Spjeldnæs til DN.

Ved hus/leilighetskjøp er det viktig å være klar over både selgers opplysningsplikt og kjøpers undersøkelsesplikt.

Hinter om feil
Boligkjøperen blir overlatt til å stole på at selgeren opplyser om mangler ved huset i sin egenærklæring/prospekt. Der kan opplysninger pakkes inn, men likevel være utformet slik at det er nok informasjon til å oppfylle opplysningsplikten.

– På brukte boliger gis det ofte hint, for å oppfylle opplysningsplikten, om ting som kan være feil eller bør undersøkes nærmere. Dette kan være enkle ting som «noe malingsavflassing på vegg i bod i kjeller». Denne opplysningen sier at det er noe galt, men de fleste kjøpere tenker ikke over at dette kan innebære et alvorlig fuktproblem, sier Spjeldnæs til Dagens Næringsliv.

Hvis prospektet inneholder slike formuleringer, er det kjøperens ansvar å undersøke nærmere. Det er alltid kjøperen som må dokumentere eventuelle mangler ved huset hvis man reklamerer. Eierskifteselskapene trenger ifølge DN ikke å løfte en finger for å undersøke før de har fått et dokumentert krav.

Les også: Boligkjøpere tar stor risiko

- Boligen gjør deg aldri mer rik



- Hadde ikke hatt nubbesjans uten mor og far

Du får ikke boligkjøperforsikring når megleren er DNB Eiendom
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.