Høili er fortvilet over Kragerø kommunes planer om å bygge en flytebrygge rett ved hennes hyttetomt på Skåtøy i Telemark. Nå har hun engasjert advokat for å få stoppet kommunens planer.

- Det anses klart at flytebryggeanlegget vil ha en verdireduserende effekt ved fremtidig salg av eiendommen, skriver advokat Martin Bogstrand Sørensen i et brev til kommunen. Høilis advokat gjør det klart at saken kan ende med et søksmål med krav om erstatning.

- Med tanke på prisnivået på denne typen eiendom, vil etablering av flytebryggeanlegget kunne påføre Høili et meget stort økonomisk tap, skriver Sørensen videre.

I 2005 kjøpte Maria Høili fritidseiendommen Flokebakken som ligger idyllisk til i Kragerø-skjærgården. Prisen for herligheten var 9,5 millioner kroner. Med på kjøpet fulgte det en tinglyst bestemmelse om at den delen av naboeiendommen som lå «like overfor Flokebakken», ikke kunne bebygges.

- Høili kjøpte med tillit til at det tinglyste byggeforbudet ville bli respektert, utdyper advokat Sørensen i en e-post til DN.no. 

Etter at bestemmelsen ble tinglyst er store deler av naboeiendommen blitt del av kommunens skjærgårdspark Ødegården. Nå ønsker kommunen at det skal bli lettere for båtfolket å bruke skjærgårdsparken.

Vil sikre tilgang
I slutten av juni dumpet det ned et nabovarsel i Høilis postkasse på Nesøya. Av nabovarselet fremgikk det at Kragerø kommune ved rådmannen hadde planer om å anlegge en flytebrygge bare metre fra hennes hytteeiendom og samtidig mure opp en sti og en trapp. I følge søknaden var hensikten med tiltaket å gi allmennheten lettere tilgang til det populære utsiktspunktet Elefanten, som ligger i bakkant av Høilis landsted. Til nå har utsiktspunktet i praksis kun vært tilgjengelig fra motsatt side av øya.

Høili kjente til planene før nabovarselet kom, og hadde forgjeves forsøkt å få kommunens forståelse for at saken ikke var godt nok utredet. Da nabovarselet var et faktum satt hun advokatfirmaet Selmer på saken.

Ikke enige om noe
I den omfattende korrespondansen mellom advokatfirmaet, Kragerø kommune og arkitektkontoret som kommunen har engasjert, kommer det frem at partene er uenige om det aller meste. Alt fra hvor tomtegrensen går, hvor dagens sti går, til hvordan man skal tolke bestemmelsen om at nabo-eiendommen ikke kan bebygges.

Havnevesenet i Kragerø valgte å sende Høilis protester til en lokal advokat for å få en uttalelse om hvorvidt det var hold i dem.

«Like overfor»
Advokat Johan Tønnes Løchstøers betenkning konkluderte med at Høili ikke har noen sak. Han mener den tinglyste bestemmelsen om at deler av naboeiendommen ikke kan bebygges er irrelevant. Årsaken er at det kun er hus og hytter som regnes som bebyggelse, skriver han. Videre mener Løchstøer at bestemmelsen uansett ikke har noen betydning fordi det planlagte anlegget i hans vurdering ikke ligger «like overfor Flokebakken».

Denne konklusjonen får Høilis advokat til å steile.

- Etter vår oppfatning ligger tiltaket «like overfor» eiendommen på alle måter det er fysisk mulig at noe overhode kan ligge overfor en eiendom når det ses bort fra luftrommet over eiendommen, skriver advokat Sørensen i sitt siste brev.

Reelt formål
Sørensen mener også det er påtagelig at det i søknaden angis at formålet med tiltaket er å gi lettere tilgang til Elefanten, når det fra kommunens side og i betenkningen er gitt uttrykk for at motivet er å gi allmennheten tilgang til Høilis eiendom.

Dokumentene fra formannskapets behandling av saken i 2009 viser at planen også er å gi besøkende til området anledning til å komme seg bort til badestranden på Høilis tomt.

-18 meter flytebrygge, trapp og vei rett inn på hennes eiendom er urimelig og unødvendig. Det er forståelig at hun reagerer på dette. Når det er sagt, respekterer Høili selvsagt allmennhetens rett til ferdsel i strandsonen, men med tilbørlig hensyn til nærliggende hus og hytter, sier advokat Sørensen på vegne av sin klient.

Høili og hennes advokat mener videre at kommunen må avstå fra å gi igangsettingstillatelse til bryggeplanene før de privatrettslige forholdene er avklart. Dessuten mener de kommunen må vurdere sin egen habilitet siden den selv både står bak byggeplanene og er ansvarlig for behandlingen av byggesøknaden.

- Dersom rådmannen må anses inhabil, bes kommunen på eget initiativ omgjøre bygningsrådets vedtak 15. juni 2011 på grunn av ugyldighet, skriver advokat Sørensen.

Bygningssjef Per Arstein skriver i ett svar til Sørensen at søknaden kan behandles på helt ordinær måte i kommunen, selv om en annen del av kommunen er den som søker om byggetillatelse.

- Vi kan ikke se at det er grunnlag for noen inhabilitet hos bygningsmyndigheten eller bygningsrådet i denne saken, konkluderer kommunens bygningssjef.

Tegnefeil
For en drøy uke siden innrømmet Kragerø kommune at det ikke vil være mulig å komme fra den planlagte bryggen og opp til toppen av Elefanten uten å gå over Høilis tomt. Årsaken til misforståelsen er i følge kommunen at arkitektfirmaet hadde tegnet inn den eksisterende stien på et annet sted enn den faktisk befinner seg. Nå må arkitektene tilbake til tegnebrettet før søknaden kan viderebehandles.

Mens bygningssjefen venter på de nye tegningen og saksfremleggelsen i det forestående bygningsrådsmøtet vil han ikke kommentere Sørensens anførsler til Løchstøers betenkning. Det kan tidligst skje i februar eller mars, avhengig av når de nye tegningene er på plass.

- Er dette en komplisert sak å behandle for din etat?

- Når det gjelder spørsmålene knyttet direkte opp til planverk og plan- og bygningsloven så er det forsåvidt en ordinær sak. Vi behandler drøssevis av saker om flytebrygger i skjærgården med tilsvarende arealdisponering som vi har i denne saken. Det som er det spesielle her er at vi vil måtte gå inn og vurdere konkret de privatrettslige forholdene og i hvilken utstrekning de skal gjøres gjeldende eller ikke. Der er det forskjellige syn. Det er ikke så ofte vi får de problemstillingene, sier Arstein.

Les også: Høili-arving legger ned vestkant-butikk

<b>Markedets nest dyreste bolig solgt</b>

<b>Høili-arving vil ha 55 millioner for villa</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.